20.2 C
București
joi, iulie 25, 2024
AcasăStirea zileiIasiSe intampla in Romania: Femei gravide puse sa fumeze gaz ilariant inainte...

Se intampla in Romania: Femei gravide puse sa fumeze gaz ilariant inainte de nastere!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Gravidele care ajung la Maternitatea “Elena Doamna” vor putea folosi, începând de săptămâna aceasta, un produs medical care ajută la ameliorarea durerilor provocate de naşterea naturală, un gaz ce este format 50% din oxigen medical şi 50% din protoxid de azot medical, un gaz ilariant, scrie ziaruldeiasi.ro.

Medicamentul se află într-o butelie, prevăzută cu un furtun, la capătul căreia se află o “pipă”, prin care gravida inspiră gazul. Acesta are efect imediat, iar amestecul este inofensiv atât pentru mamă, cât şi pentru făt, pentru că nu pătrunde în organism. Medicii susţin că la 20 de minute după utilizarea gazului pacienta este recuperată complet, fiind capabilă să conducă chiar şi o maşină.

“Beneficiile sunt multiple, pentru că avem de a face cu o metodă analgezică care este extrem de prietenoasă, atât din punct de vedere al administrării, cât şi pentru că permite mobilitate din travaliu, şi astfel poate să îşi găsească poziţia cea mai confortabilă şi astfel să treacă cât mai bine printr-o naştere naturală”, a explicat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei “Mame pentru mame”. Acum, prin achiziţionarea acestui produs, reprezentanţii unităţii medicale speră să încurajeze mamele să opteze pentru naşterea naturală.

Citeste si:

“Se constată că în ultimii ani creşte foarte mult numărul de cezariene. Nu este o statistică foarte clară dacă toate aceste intervenţii sunt făcute de nevoie, şi drept urmare ne-am gândit ca multe dintre ele s-ar putea să fie rezultatul fricii mamelor de a naşte natural. Şi atunci vrem să transformăm totul într-o experienţă plăcută. Pentru că, dacă în 2006 procentul cezarienelor era undeva la 30-35% din totatul naşterilor, a ajuns în 2014 la 50%”, a precizat Cristina Dobre, managerul Maternităţii “Elena Doamna”.
Numărul cezarienelor este de altfel mare în toată ţara. Cu un procent naţional de 36,9% de cezariene din numărul total de naşteri, România se situează pe locul trei în Europa, după Italia, cu o rată de 38%, şi după prima clasată, Cipru, cu 52,2%. La polul opus, cu cele mai puţine naşteri prin cezariană se situează Olanda, Slovenia, Finlanda, Suedia, Islanda şi Norvegia. În Olanda, spre exemplu, unde naşterile acasă erau o opţiune frecventă, rata cezarienelor a scăzut din 2004 de la 30% la 16,3%, acum.
Mămicile se arată încântate de această opţiune pe care spitalul le-o oferă, mai ales că este şi gratuită, fiind decontată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. “Mi se pare o metodă super, pentru că nu simţi dureri, rămâi conştientă. Aş fi tentată să folosesc această metodă când voi naşte”, a spus Ioana Apostol, aflată la prima naştere.
Chiar şi în aceste condiţii, produsul trebuie evitat de femeile cu boli cardio-vasculare severe, disfuncţii pulmonare şi de cele care se ştiu că au reacţii adverse la protoxidul de azot. Gazul ilariant este folosit cu succes în unităţile medicale din străinătate, iar Maternitatea “Elena Doamna” este prima unitate sanitară de stat care foloşeste acest produs medical.

Ultimele stiri