Acasă International Serbia, gata sa renunte la UE, pentru Kosovo

Serbia, gata sa renunte la UE, pentru Kosovo

45

Presedintele sarb, Tomislav Nikolici, a declarat intr-un interviu ca tara sa va renunta la integrarea in Uniunea Europeana, daca Bruxelles-ul ii va cere oficial recunoasterea Kosovo. „Daca ni se va pune oficial conditia de a alege intre UE si Kosovo, vom renunta la calea europeana”, a declarat Nikolici intr-un interviu publicat marti de cotidianul Vecernje Novosti.

 

„In momentul de fata, UE ne tine la distanta numai din cauza Kosovo. Ne poate tine departe inca o suta de ani de acum inainte, dar tot nu ne vom schimba pozitia in ceea ce priveste provincia noastra meridionala”, a insistat el. Presedintele sarb a apreciat ca a trasa noi conditii „care nu mai sunt in vigoare pentru alte tari” candidate la UE ar putea avea ca efect indepartarea Serbiei de Europa. „In acest caz, ar fi preferabil sa ne spuna: «Nu va vrem»”, a afirmat el.

 

Aflat joi in vizita la Begrad, comisarul european pentru Extindere, Stefan Füle, a declarat ca negocierile de aderare cu Serbia vor fi deschise de indata ce „progrese tangibile vor fi inregistrate, mai exact o ameliorare viabila si vizibila a relatiilor cu Kosovo”. Kosovo si-a proclamat in mod unilateral independenta in februarie 2008, puternic respinsa de catre Belgrad.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos