Aflati in coalitia de guvernare de aproape trei ani liderii PSD si PNL au abordat potrivit unor surse politice posibilitatea unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidentiale. Discutia a fost insa fara perspective, desi au fost „puse pe masa” inclusiv nume de potentiali candidati.
Astfel, liberalii au tinut sa precizeze ca Nicolae Ciuca ar fi un bun candidat din partea coalitiei. Numele lui Mircea Geoana a fost vehiculat, insa nici PSD, nici PNL, nu doresc sa-l sustina pe acesta. In fine, intr-o remarca perceputa de cei prezenti mai degraba ca una sarcastica, Marcel Ciolacu s-a referit la o posibila candidatura a fostului sef SRI Eduard Hellvig. Desi provine din randul liberalilor, Hellvig nu are sustinere in PNL in acest moment, potrivit surselor din partid.
Deocamdata, scenariul unui candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidentiale ramane unul fantezist. Atat social-democratii, cat si liberalii sunt constienti ca electoratele celor doua partide ar fi reticente la a sustine un candidat venit din randul partenerilor de coalitie.
Problema comasarii alegerilor
Un al subiect discutat in coalitie este cel al comasarii alegerilor. Dupa cum se poate observa, in aceste zile PNL desfasoara o adevarata campanie de promovare a comasarii, mizand pe mesaje care fac referire la costurile mari de organizare a cinci scrutine (europarlamentare, locale, parlamentare si doua tururi de prezidentiale) si pe oboseala electoratului care ar putea afecta ideea de reprezentativitate. Liberalii ar dori comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidentiale, de vreme ce orice alta formula ar genera complicatii prea mari pentru a trece testul de constitutionalitate.
De cealalta parte, social-democratii nu sustin comasarea dorita de liberali. In schimb, se ia in calcul o varianta mai radicala, cu trei weekenduri consecutive de alegeri: turul I prezidentiale – parlamentare – turul II prezidentiale. Oboseala electoratului nu ar fi o veste proasta pentru PSD, pentru ca ar putea evita o prezenta foarte ridicata in turul al doilea al prezidentialelor, scenariu deloc favorabil candidatului PSD. In plus, un heirup electoral de acest gen ar mai domoli si un eventual aplomb al alegatorilor din diaspora, care la acest moment sustin masiv AUR.