6.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăStirea zileiSteaua in perioada ei de glorie. Vezi povestea clubului. Galerie foto+video

Steaua in perioada ei de glorie. Vezi povestea clubului. Galerie foto+video

in:

Stiri pe acelasi subiect

Hop si Ciolacu sa se pozeze cu nationala dupa calificare

Romania este deja calificata la turneul final din Germania,...

Dezamăgire natională! România are șanse scăzute să se mai califice la Campionatul European

Belraus-România a fost o partidă dezamăgitoare, mai ales pentru...

Premiera in fotbal: Arbitrul a aratat cartonasul ALB intr-un meci oficial!

Primul cartonaș alb din fotbal a fost arătat în...

Cea mai titrata echipa din Romania, Steaua Bucuresti, a fost umilita aseara pe Arena Nationala din Capitala, cu scorul de 5-1 (4-0), de formatia germana VfB Stuttgart, intr-un meci din etapa a V-a a grupei E a Ligii Europa.

De la infiintarea sa, echipa din Ghencea a traversat o serie de momente destul de controversate.

Totusi, iubitorilor sportului cu balonul rotund ar trebui sa le ramana in memorie acele episoade in care clubul lor de suflet a facut istorie. Sa nu uitam ca Steaua Bucuresti  detine cel mai important trofeu dintr-o competitie intercluburi din Europa, cel al Ligii Campionilor, castigat in 1986.
Clubul a fost infiintat pe 7 iunie 1947, la initiativa mai multor ofiteri ai Casei Regale Romane, printr-un decret semnat de generalul Mihail Lascar, Comandant Suprem al Armatei Regale Romane. Initial a fost denumit „Asociatia Sportiva a Armatei” si avea sapte sectii.Un an mai tarziu, pe 5 iunie, Steaua a devenit „CSCA”, adica Clubul Sportiv Central al Armatei, iar in 1950, pe 28 februarie, Casa Centrala a Armatei (CCA).

Anii 1950 au reprezentat prima epoca de glorie a clubului, in care s-a cristalizat faimoasa „echipa de aur”, care uneori era aceeasi cu echipa nationala de fotbal a Romaniei. Steaua de astazi a castigat primul sau titlu de campioana in 1951, sub bagheta fostului locotenent Gheorghe Popescu I. Din acel an si pana in editia 1960-61, CCA a mai cucerit inca 5 titluri de campioana.

Cu numele de „CCA”, echipa a intrat in lumea buna a fotbalului romanesc, castigand Campionatul Romaniei de trei ori la rand, in 1951, 1952 si 1953, precum si prima dubla: Cupa-Campionat din istoria clubului, in 1951. Anul 1956 a fost unul dintre cei mai buni ai clubului, deoarece, pe langa castigarea campionatului, echipa, pe atunci antrenata de Ilie Savu, a mers intr-un turneu in Anglia, unde a reusit rezultate notabile in fata unor echipe de prestigiu precum Luton Town FC, Arsenal FC, Sheffield Wednesday FC sau Wolverhampton Wanderers FC.

In 1961 intervine o schimbare de nume si asa apare CSA Steaua Bucuresti. In anii ’60 si ’70, Steaua avea sa cucereasca doua titluri pe deceniu, 1962 si 1968, respectiv 1976 si 1978, castigandu-si insa renumele de „specialista a Cupei”. De asemenea, in aceasta perioada, pe 9 aprilie 1974, Stadionul Ghencea a fost inaugurat intr-un meci amical cu OFK Belgrad. Pana la acea data, Steaua isi jucase meciurile de acasa pe Stadionul Republicii si pe „23 August”.

Antrenorii Emeric Jenei si Anghel Iordanescu (secund) au facut istorie in anii 1984-1985. Atunci Steaua castigat campionatul dupa o pauza de 6 ani. A urmat 1986, cand, dupa ce a eliminat  echipe ca Vejle BK, Budapest Honved FC, Kuusysi FC si pe RSC Anderlecht, Steaua a castigat Cupa Campionilor Europeni, trecand in finala disputata pe 7 mai, pe stadionul Ramon Sanchez Pizjuan din Sevilla, de campioana Spaniei, FC Barcelona.

Steaua a devenit astfel prima echipa din Estul Europei, si singura dintr-o tara comunista, care a castigat trofeul continental suprem, cel mai important aport avandu-l portarul Helmuth Duckadam, care a aparat patru penaltiuri. Echipa din Bucuresti si-a trecut in palmares si Supercupa Europei, castigand in 1987 finala cu Dinamo Kiev, printr-un gol marcat de Gheorghe Hagi. Steaua a ramas la cel mai inalt nivel in fotbalul european de la sfarsitul anilor ’80, jucand semifinala CCE in sezonul 1987-88, si finala aceleiasi competitii in 1989, cand a pierdut cu 4-0 in fata lui AC Milan.

De asemenea, din iunie 1986 pana in septembrie 1989, Steaua a stabilit un record de 104 meciuri fara infrangere in campionatul intern, doborat la nivel mondial, dar inca valabil pe plan european.

Bazandu-se pe noua generatie de jucatori, Steaua a revenit in prim-planul fotbalului romanesc, castigand campionatul de sase ori la rand, intre sezoanele 1992-1993 si 1997-1998, egaland astfel performanta echipei Chinezul Timisoara, din anii ‘1920.

A castigat  trei Cupe ale Romaniei, in sezoanele 1995-96, 1996-97 si 1998-99. Pe plan international, Steaua s-a calificat de trei ori la rand in Liga Campionilor (noul format al Cupei Campionilor Europeni), intre 1994-95 si 1996-97, fiind prima echipa din Romania care a participat in aceasta competitie.

De-a lungul timpului, clubul de forbal a avut mai multe steme, din cauza diferitelor schimbari de proprietari si de regimuri. Logoul actual a fost adoptat in 2003 si este o varianta redesenata a blazonului folosit de club intre 1974 si 1991.

In 1998, omul de afaceri Viorel Paunescu a decis separarea clubului de fotbal de CSA Steaua si a schimbat numele echipei in FC Steaua Bucuresti. Perioada de gloria a inceput insa sa paleasca usor- usor. Sub conducerea lui Walter Zenga, Steaua s-a mai calificat in grupele Cupei UEFA in sezonul 2004-2005, si a trecut in „primavara europeana”, performanta reusita de o echipa romaneasca pentru prima oara dupa 1993, cand tot Steaua a ajuns in semifinalele Cupei Cupelor.In sezonul 2006-2007, Steaua s-a calificat in grupele Ligii Campionilor pentru prima data dupa 10 ani, performanta repetata in sezonul urmator. Dupa 2007, clubul a intrat intr-o perioada destul de agitata. Echipa a fost tarata in tot felul de contriverse, antrenorii si jucatorii fiind schimbati cu o viteza ametitoare. Pentru a ne aminti de perioada de glorie a Stelei va inbitam sa vizitati galeria foto si video inclusa in acest articol. Sursa celor mai multe dintre fotografii este site-ul www.fcsteaua.ro .

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ultimele stiri