21.1 C
București
luni, iulie 22, 2024
AcasăACTUALITATEStirea Zilei: Limba MAGHIARA este INTERZISA PRIN LEGE in administratia publica din...

Stirea Zilei: Limba MAGHIARA este INTERZISA PRIN LEGE in administratia publica din Romania!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Camera Deputaţilor a adoptat în mod tacit proiectul de lege care interzice folosirea limbilor minorităţilor naţionale în adminstraţie publică, în condiţiile în care actul normativ nu a fost înscris pe ordinea de zi la termenul stabilit în regulamentul Camerei Deputaţilor, a informat miercuri mass-media româneşti, care au menţionat că în această chestiune decizia finală aparţine Senatului. Legea reprezinta stirea zilei in Romania.

Deputatul Bogdan Diaconu, cunoscut din cauza atitudinii sale antimaghiare, doreşte să interzică instituţiilor publice, autorităţilor de stat şi consiliilor locale să nu mai comunice în nicio altă limbă, decât în limba română, fie în scris, fie verbal.

De asemenea, proiectul de lege prevede ca şedinţele consiliilor locale să se desfăşoare exclusiv în limba română, asigurând „translator din oficiu invitaţilor străini şi participanţilor care nu au cetăţenie română”. În cazul adoptării proiectului de lege, „inscripţiile de interes public” vor fi afişate doar în limba română.


Citeste si:

Ungurii din Covasna fac SCANDAL dupa ce un spital a fost numit DUPA UN ROMAN!


De menţionat că anul trecut, în august, în România a izbucnit o dispută legată de inscripţionarea în limba maghiară a automobilelor Poliţiei Locale din Odorheiu Secuiesc cu „Helyi Rendőrség”. Bogdan Diaconu, care a obţinut mandatul de deputat ca membru al Partidului Social Democrat, iar mai târziu şi-a înfiinţat propriul partid, a elaborat acest proiect de lege pentru „interzicerea inscripţionărilor în limba maghiară”.

Proiectul de lege trebuie să fie aprobat atât de Camea Deputaţilor, cât şi de Senat, care este cameră decizională. Conform Legii administraţiei publice, adoptată în 2001, instituţiile publice trebuie să aplice inscripţionările bilingve în localităţiile în care procentul unei minorităţi depăşeşte 20% din totalul locuitorilor localităţii respective.

Ultimele stiri