Strategia cu care ucrainienii incearca sa ii nimiceasca pe rusi la sol tine de imobilizarea inamicului intre zonele deja ocupate. Pentru aceasta ucrainienii folosesc o combinatie intre tactici din Primul Razboi Mondial si operatiuni bazate pe tehnologii ultramoderne, precum dronele si rachetele inteligente.
Dronele sunt in acest moment arma de care soldatii din ambele tabere se tem cel mai mult. Un general din Ucraina spunea ca, in camp deschis, un militar nu supravietuieste mai mult de cinci minute, din cauza acestora. Acum, ucrainenii au sporit si mai mult letalitatea vehiculelor aeriene fara pilot din dotarea lor, potrivit organizatiei Conflict Intelligence Team, citata de gandul.ro.
Mai nou, dronele sunt capabile sa lanseze mine in spatele liniilor inamice. Acest lucru este posibil datorita unei noi inventii, numita „Johnny”, care face ca minele sa nu explodeze la impactul cu solul, dupa ce sunt lansate din drone.
Sunt folosite mine sovietice anti-tanc PTM-3, modificate, care includ aproape 2 kilograme de explozibil. Acestea includ cate un „Johnny”, un dispozitiv care include un giroscop, un accelerometru si un magnetometru. Atunci cand minele sunt miscate, chiar si putin, dispozitivul le declanseaza.
Minele se activeaza chiar si la simpla trecere pe langa ele, datorita magnetometrului care detecteaza arme sau vehicule.
Pana recent, minele erau plasate noaptea de soldati in zona dintre cele doua lunii, rusa si ucraineana. Operatiunea este una foarte periculoasa, iar pentru Ucraina orice militar este important. Plasarea de mine in spatele liniilor inamice era aproape imposibila.
Un corespondent rus de razboi a declarat ca minele modificate fac dificila miscarea trupelor in spatele propriilor linii.
„Noaptea, drone grele ne mineaza caile si drumurile, impiedicand miscarile trupelor noastre”, a scris Alexander Sladkov pe o retea de socializare.
Soldatii ucraineni obisnuiesc sa mineze locuri curatate recent si considerate sigure. Astfel, rusii nu stiu niciodata unde ar putea aparea noi mine.
Tot noaptea actioneaza si „Baba Iaga”, o drona ucraineana folosita pentru bombardarea echipamentelor si pozitiilor inamice.