7.1 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăSocialSanatateStudentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nebunia politicienilor

„Să faci același lucru în mod repetat și să...

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina si Farmacie „Grigore T. Popa” din Iasi (UMF) au fost premiati in SUA pentru o inima artificiala, care poate fi folosita si la copii, cu un sistem de alimentare de la distanta, cu baterii care pot fi incarcate foarte usor, spun expertii, potrivit adevarul.ro.

Studentii ieseni au castigat marele premiu pentru cea mai avansata inima artificiala in finala unei competitii internationale, care isi propune sa incurajeze si sa sprijine cercetarea dedicata dezvoltarii inimii artificiale. Concursul a avut loc in Texas – SUA. Tinerii din Iasi au participat alaturi de alte sapte echipe de cercetatori din SUA, Marea Britanie, Suedia, Egipt, Australia si Noua Zeelanda.

Proiectul a luat nastere in octombrie 2022, cand tinerii de la UMF Iasi au inceput sa lucreze la un prototip din titan, cu un motor cu levitatie magnetica.

„A fost o provocare. Lucrand cu studentii, trebuie sa ii aduni din diverse facultati, de la diverse stagii. Dar, existand motivatie si avand un scop foarte important, ei au participat si au fost interesati de proiect”, marturiseste dr. Alexandru Plesoianu, coordonatorul echipei.

Proiectul tinerilor de la Universitatea de Medicina din Iasi are loc in contextul in care transplantul de inima este o interventie extrem de rara, din cauza numarului mic de donatori. Pe de alta parte, bolile cardiovasculare sunt principala cauza de mortalitate in Romania. Anual, in tara noastra se fac mai putin de zece astfel de interventii.

Stiinta este cea care poate salva. Robert Gatman, student Bioinginerie si membru in echipa Mavis Artificial Heart a inteles necesitatea acestor dispozitive si din perspectiva pacientului.

In lume, la ora actuala, exista doar doi producatori de inimi artificiale pentru transplant – in SUA si Franta. Spre deosebire de inimile artificiale actuale, care preiau oxigen prin doua tuburi scoase in afara corpului, ceea ce inseamna risc permanent de infectie, conceptul studentilor romani propune un sistem de alimentare de la distanta, cu baterii.

„A trebuit sa facem un reverse engineer la inimile care deja exista pe piata si ce ne-a ajutat a fost ca am invatat si am reusit sa luam ideile acelora si noi le-am imbunatatit”, ne spune Mihail Teacu, student Bioinginerie, UMF Iasi.

Astfel, componentele noii inimi artificiale ar trebui sa aiba o durata de viata mult mai mare decat ce exista acum. Inima este din titan – partea implantabila, iar partea electronica va fi implantata subcutanat. Aceasta va fi alimentata wireless, iar pompa functioneaza incontinuu.

„Noi am conceput o inima artificiala totala din titan cu o durabilitate nedefinita si care poate fi implantata atat pacientului pediatric, cat si celui adult. Are o durabilitate, spunem noi, de peste 100 de ani spre deosebire de ce exista acum cu o durabilitate de sase luni”, mai spune dr. Alexandru Plesoianu, coordonator proiect.

Potrivit coordonatorului de proiect, in momentul de fata, toate inimile artificiale disponibile pe piata sunt de o dimensiune atat de mare incat sunt inaccesibile pentru copii, pentru ca nu incap in spatiul toracic. Aceeasi situatie este si pentru persoanele de talie mica.

„Pentru femei, in general, este o problema din acest punct de vedere. Noi am redus dimensiunile, am miniaturizat. Astfel, inima poate fi implantata de la copil pana la adult”.

Inima artificiala dezvoltata de studentii ieseni ar putea intra in teste clinice peste aproximativ cinci ani. Termenul estimat pentru a deveni gata de utilizare este de aproximativ zece ani.

Ultimele stiri