STUDIU: Magazinele de tip discount, vizitate cel putin o data pe luna pentru cumparaturi!

Un studiu GfK Romania arata ca mai mult de jumatate din gospodariile din Romania si-au facut cumparaturile cel putin o data din magazine de tip discount, iar frecventa medie de cumparare este de doua ori pe luna.

„Imaginea comertului modern este in continua schimbare si in 2013. Jucatorii de pe piata de retail din Romania isi fac din ce in ce mai mult simtita prezenta, atat printr-un numar mai mare de magazine, cat si prin actiuni de promovare intensa in media. Anul trecut, aceste actiuni s-au reflectat intr-o crestere a comertului modern cu un punct procentual fata de 2011, atragand 49% din valoarea totala a pietei de FMCG pentru consumul acasa. In ultimul trimestru al anului 2012, raportul dintre comertul modern si cel traditional a ajuns la 50/50 in valoare”, se arata intr-un comunicat al GfK Romania.

In acest context, formatul de tip discount acopera 9% din cheltuielile gospodariilor din Romania pentru bunuri de larg consum. In comparatie cu 2011, se remarca o crestere de 11% in valoare absoluta.

Analiza GfK Romania a luat in considerare evolutia Penny Market, XXL Mega Discount si Lidl, fara Profi care s-a repozitionat in supermarket incepand cu februarie 2012.

„6 din 10 gospodarii din Romania si-au facut cumparaturile cel putin o data din discounteri, iar frecventa medie de cumparare este de doua ori pe luna. Atunci cand merg la cumparaturi in magazinele de tip discount, categoriile preferate sunt din zona de mancare si bauturi (sucuri, cafea, bere, apa)”, se mai spune in comunicat.

Segmentul care inregistreaza cea mai mare crestere in valoare este cel al produselor alimentare, marcand un plus de 19% fata de 2011. Pentru bauturi, gospodariile au cheltuit cu 10% mai mult in magazinele de tip discount pentru aceeasi perioada analizata.

Odata cu expansiunea formatelor comertului modern, marcile private au crescut puternic, ajungand in 2012 la o cota de piata de 12% in valoare pentru bunuri de larg consum la nivelul intregii tari si a tuturor formatelor de retail.

„In cazul formatelor de tip discount, marcile private acopera aproximativ jumatate din cheltuieli, in crestere cu 21 puncte procentuale fata de anul precedent. 9 din 10 gospodarii au achizitionat cel putin un produs marca privata din discounteri in decursul anului 2012”, potrivit datelor GfK Romania.

Imaginea retailului din Romania continua sa se modifice si prin prisma modului in care consumatorii isi reajusteaza asteptarile fata de formatul in care isi fac cumparaturile.

„Printre elementele pe care le-am identificat in studiile GfK coa avand potential de diferentiere in termeni de satisfactie fata de tipurile de formate de retail se numara proximitatea, nivelul preturilor, atmosfera din magazin, programele de loializare, oferta din revistele promotionale precum si produsele marca privata si varietatea de prduse romanesti. Castigatorii vor fi cei care reusesc sa intampine atat nevoile rationale, cat si pe cele emotionale, in timp ce continua sa investeasca in intelegerea acestor asteptari”, a afirmat Gabriela Luca, Retail Specialist, Consumer Goods&Retail Division in cadrul GfK Romania.

Studiul are la baza informatii obtinute prin monitorizarea consumului casnic in 2012 a aproximativ 90 de categorii de produse de larg consum prin intermediul cercetarii de tip panel de consumatori a GfK Romania, pe un esantion de 2.200 gospodarii, reprezentativ la nivel national.

La inceputul acestui an, GfK Romania a inlocuit metoda clasica de colectare a datelor cu ajutorul jurnalului de cumparaturi cu o solutie inovatoare – scanarea codurilor de bare ale produselor de larg consum.

In plus, numarul de gospodarii monitorizate a crescut la 3.000. Odata cu aceste schimbari, GfK a largit si categoriile monitorizate, respectiv fructe si legume proaspete si congelate, carne proaspata si procesata, alcool, produse de ingrijire pentru bebelusi, inghetata, sosuri si dressing-uri, mancare pentru animale.

Infiintata in 1992, GfK Romania este parte a grupului german GfK, care si-a inceput activitatea in 1934.

GfK are mai mult de 150 de sucursale in 100 de tari de pe cinci continente.

Sursa: mediafax.ro