Acasă Stirea zilei SUB PAMANT SRL: Ponta denunta mafia miliardelor ingropate la METROU!

SUB PAMANT SRL: Ponta denunta mafia miliardelor ingropate la METROU!

metrou26Corpul de Control al primului ministru a prezentat public o nota de control, in care se arata ca inspectorii guvernamentali au efectuat, marti, 12 martie, o „actiune de documentare” la Metrorex cu privire la modul in care au fost stabilite si derulate relatiile contractuale dintre aceasta societate comerciala si Metroul S.A. Bucuresti (fosta intreprindere Metroul Bucuresti).

„La Metroul Bucuresti, societate cu atributii de proiectare, realizarea studiilor privind modernizarea retelei de metrou, consultanta si asistenta tehnica privind investitii la reteaua de metrou, actionari sunt Rozorea George (10,373%), Arghiroiu Ovidiu (4,085%), Calinescu Sorin (4,961%), Ivan Victoria Cecilia (6,715%) si o lista de alti 245 actionari (73,866%). Administratorii societatii sunt Rozorea George (presedinte al consiliului de administratie), Florescu Grigore si Dinca Ana.

In document se arata ca, in perioada 2005-2012, Metrorex a incheiat 9 contracte de prestari servicii cu S.C. Metroul S.A. si cu diverse asocieri fara personalitate juridica din care aceasta societate comerciala a facut parte, a caror valoare totala este de 585,6 milioane lei, din care Metrorex S.A. a efectuat deja plati in suma totala de 186,8 milioane lei. Astfel, in perioada 2007-2009, Metrorex a incheiat 3 contracte cu S.C. Metroul S.A., in valoare cumulata de 245,7 milioane lei pentru servicii de consultanta si asistenta tehnica, iar in intervalul 2009 – 2011 a incheiat inca 6 contracte similare in valoare cumulata de 339,8 milioane lei.”, se arata in raport.

In urma cu o saptamana, sindicalistii de la metrou, condusi de presedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou, Ion Radoi, au protestat acuzand lipsa de dialog a autoritatilor, pozitia inflexibila a conducerilor Ministerului Transporturilor si Metrorex fata de negocierea Contractului colectiv de munca, care expira pe data de 31 martie, precum si neclarificarea situatiei angajatilor in conditiile trecerii Metrorex in subordinea Primariei Capitalei. Ei au atentionat Guvernul ca de la 1 aprilie ar putea opri activitatea.

„La metrou e mult mai profitabil sa faci studii si consultanta decat sa faci vreo linie de metrou. Domnul ministru, o sa va dau nota de la corpul de control (…) si, cand mai vin sa protesteze diversi oameni, intrebati daca nu sunt actionari la firma asta care face consultanta. Deci, ajunge, asta e ideea. S-a trait bine pe bani de la Guvern. O sa facem metroul, dar nu-i imbogatim pe multi altii care nu fac metroul, dar apar prin presa sa ne spuna cum trebuie sa facem metroul. E un mesaj pe care vreau sa-l dau pentru multe alte afaceri de acest gen”, a mai spus premierul.

In opinia lui Ponta, nemultumirile aparute la metrou in ultima perioada au legatura cu faptul ca noul director nu mai doreste prelungirea contractelor de servicii cu firma respectiva.

El a cerut tuturor ministrilor sa-l informeze daca intalnesc situatii similare in institutiile pe care le coordoneaza.

La finalul prezentarii situatiei de la metrou, ministrului Transporturilor s-a ridicat de la locul sau aflat la masa de sedinta a Guvernului si s-a dus la primul-ministru pentru a primi documentul.

„Ai vazut, Relu?”, l-a intrebat Ponta pe Fenechiu, moment in care cei doi rasfoiau nota emisa de Corpul de Control.

 

ponta26Premierul Victor Ponta i-a recomandat ministrului Transporturilor, Relu Fenechiu, ca atunci cand la el vin „diversi oameni” sa protesteze sa-i intrebe daca nu cumva sunt actionari chiar la o firma care a castigat, in patru ani, aproximativ 600 milioane lei pentru servicii de consultanta la metrou.

„Un singur lucru vreau doar sa va spun, ca sa intelegeti de unde-s nemultumirile. Domnul ministru Fenechiu, in premiera va zic, ca sa stiti de ce va cearta sindicalistii, presa si toti ceilalti. Pai, ia sa va anunt! In perioada 2007-2009, o societate privata care are 250 de actionari, privatizata prin MEBO (trecerea mijloacelor de productie ale unitatii din proprietatea statului in cea a muncitorilor, cu drept de preemptiune la cumpararea actiunilor-n.r.), a incheiat contracte de 245 milioane lei pentru efectuarea de studii, servicii de consultanta si asistenta tehnica pentru lucrari de specialitate la metrou. In perioada 2009-2011,ca era criza, aceeasi societate a incheiat contracte de 339 milioane lei, deci aproape 100 milioane euro, tot pentru efectuarea de studii pentru dezvoltarea si modernizarea retelei de metrou”, a spus premierul, in sedinta de guvern.

 

harta Metrorex6 km de metrou costa cat 60 km de autostrada

Constructia tronsonului de metrou Drumul Taberei-Eroilor a fost negociata din cauza „generozitatii” Guvernului Boc la 1,2 miliarde euro, suma echivalenta cu cea necesara constructiei autostrazii Comarnic-Brasov, a declarat premierul Victor Ponta.

„Am apreciat generozitatea Guvernului Boc, care a negociat foarte bine si nu ne costa decat 1,2 miliarde euro. Deci, de la Facultatea de Drept pana in Drumul Taberei ne costa cat Comarnic-Brasov. Asa sunt contractele, probabil cu toate eforturile noastre foarte mult n-o sa reducem. Ca sa stiti cat de bine este sa fii generos, sa semnezi cu 1,2 miliarde, sa afectezi in 2011 o suma de 12 milioane lei – atat a fost pus in buget de Guvernul Boc – si vine Guvernul asta care trebuie s-o plateasca. Dar lucrarea e importanta si trebuie s-o facem, imi pare rau ca o facem atat de scump”, le-a spus Ponta ministrilor prezenti la sedinta de miercuri a Guvernului.

Luni, premierul a anuntat ca lucrarile de constructie a liniei de metrou Universitate-Drumul Taberei vor continua cu finantare asigurata din creditul BEI si din fonduri guvernamentale, lucrarile nefiind oprite in acest moment.

Cu o lungime totala de aproximativ sase kilometri, tronsonul de metrou va avea zece statii, la Raul Doamnei, Valea Argesului, Valea Ialomitei, Romancierilor, Parcul Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor, si va acoperi, in principal, un bazin cu un numar de peste 300.000 de locuitori din sectoarele 5 si 6 ale Capitalei.

Primele trenuri pe linia 5, de la Raul Doamnei si de la statia Valea Ialomitei, pana la Eroilor, ar trebui puse in functiune in cursul anului 2015

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos
Articolul precedentSharon Stone, data in judecata de fosta ei menajera
Articolul următorNoul PAPA este argentinianul Jorge Mario Bergoglio!