9.8 C
București
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăACTUALITATESuccesul ii doare! O firma din Germania a dat in judecata producatorul...

Succesul ii doare! O firma din Germania a dat in judecata producatorul roman de biciclete Pegas și vrea sa-l inchida!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Romania e deja calificata la Euro2024. Nu mai sunt bilete la meciul cu Elvetia!

Romania e deja calificata la Campionatul European din Germania,...

Rezumat Video: Kosovo invinge Israel. Romania are din nou sansa sa mearga la Euro!

Echipa nationala a Israelului a pierdut cu 0-1 duminica,...

Studentii ieseni au dat lovitura in SUA cu o inima artificiala pentru copii

O echipa de tineri studenti la Universitatea de Medicina...

O companie din Germania, care produce biciclete sub diverse mărci, printre care şi Pegasus, a dat în judecată compania Atelierele Pegas din Bucureşti, controlată integral de omul de afaceri Iulian Stanciu, CEO-ul eMAG, şi a cerut instanţei să anuleze certificatul eliberat de Oficiul Naţional pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) pentru legendara marca românească Pegas, cu radierea acesteia din Registrul Naţional al Mărcilor, relatează Profit.ro.

Cu sediul în Koln (Germania), ZEG Zweirad-Einkaufs-Genossenschaft eG a chemat în instanţă, în acelaşi dosar, şi OSIM, care a eliberat certificatul pentru marca Pegas în anul 2010.

Demersul în justiţie al ZEG a pornit de la o decizie finală a Oficiului European de Proprietate Intelectuala (EUIPO) din 2017, prin care a fost stabilit că cele două mărci, Pegasus (Germania) şi Pegas (România), sunt similare şi nu pot coexista pe piaţa UE, pentru ca s-ar crea confuzie pentru clienţi, notează Profit.ro, care prezintă şi punctul de vedere al casei de avocatură care reprezintă ZEG în dosarul deschis la Tribunalul Bucureşti.

În cazul în care cererea ZEG va fi admisă, compania Atelierele Pegas va trebui să renunţe de îndată la utilizarea mărcii Pegas sau a oricărei denumiri similare cu Pegasus (şi grafica protejată de ZEG), inclusiv ca nume comercial sau în mediul online. De asemenea, vor fi puse în discuţie şi reparaţii financiare.

La solicitarea Profit.ro, OSIM a transmis că a devenit parte în dosar în baza prevederilor articolului 101 din Legea 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice, care spune că „La cererea instanţei judecătoreşti, OSIM este obligat să înainteze acesteia actele, documentele şi informaţiile necesare judecării cauzei cu care a fost învestită”.

Andrei Militaru, CEO Network One Distribution, firma care este acţionarul majoritar al producătorului de biciclete Pegas, Atelierele Pegas Bucureşti, a afirmat într-un răspuns transmis News.ro că cele două mărci, Pegas şi Pegasus, au evoluat în mod independent, pe teritorii diferite şi îşi exprimă speranţa că acest conflict, pe care îl consideră artificial, ”va fi soluţionat în mod echitabil”.

„Pegas are o istorie de aproape 50 de ani pe piaţa bicicletelor din România. A fost construit şi a evoluat în mod independent pe teritoriul României. Bicicleta Pegas a fost fabricată de către Uzina Mecanică Tohani, începând cu anul 1972, până în 2005, iar din 2011 Atelierele Pegas a preluat brandul (marca înregistrată) şi a început producţia de biciclete, bicicletele fiind în piaţa, neîntrerupt, timp de 10 ani.

Pegasus are o istorie de aproape 40 de ani, pe piaţa bicicletelor din Germania, evoluând în mod independent pe piaţa din Germania şi, ulterior, în alte ţări.

Aderarea la Uniunea Europeană a adus armonizarea mărcilor existente la nivel naţional cu cele înregistrate la nivelul Uniunii Europene, punând faţă în faţă mărci locale dezvoltate de producătorii locali cu mărcile înregistrate pe teritoriul Europei. Această armonizare a generat mai multe conflicte de marcă europeana vs. marca locală, întrucât pentru uşurinţa înregistrării, proprietarii unor mărci naţionale au tendinţa de a extinde înregistrarea în toate tările Uniunii, deşi nu folosesc marca decât la nivel local sau regional.

In ceea ce priveşte notorietatea celor două branduri pe piaţa locală, un raport de cercetare privind notorietatea spontană a mărcilor de biciclete în România, realizat în 2020 de către una dintre cele mai prestigioase companii de cercetare de piaţă din România, arată, pentru brandul Pegas, un rezultat de 65,1 % versus 0,5% pentru brandul Pegasus.

În rezumat, aceasta este substanţa conflictului, sunt două mărci, care au evoluat în mod independent, pe teritorii diferite, Pegas în România timp de aproape 50 de ani, arhi-cunoscut şi folosit de publicul român, iar Pegasus în Germania (o istorie ceva mai mică) şi alte câteva ţări, cu precădere din Uniunea Europeană, conflict pe care, având în vedere istoria şi notorietatea brandurilor la nivel local, lipsa riscului de confuzie între cele două mărci în discuţie (societatea din Germania nu îşi comercializează produsele în România), îl considerăm artificial.

Ne exprimăm încrederea că acest conflict va fi soluţionat în mod echitabil.”, se arată în comunicat.

Ultimele stiri