Acasă Stirea zilei Superman, Spiderman sau Batman- Cel mai bun scurtmetraj european al anului

Superman, Spiderman sau Batman- Cel mai bun scurtmetraj european al anului

18

„Superman, Spiderman sau Batman”, regizat de Tudor Giurgiu, a fost distins cu premiul pentru Cel mai bun scurtmetraj european la cea de-a 25-a editie a Premiilor Academiei Europene de Film, celebrata pe 1 decembrie, in Malta

Premiile Academiei Europene de Film reprezinta un eveniment anual de prestigiu organizat de Academie, prin care se recompenseaza cele mai importante realizari cinematografice europene. Trofeele pentru fiecare dintre cele 17 categorii sunt acordate in cadrul unei ceremonii, in urma votului celor 2.700 de membri ai Academiei, cineasti din toate tarile europene. Superman, Spiderman sau Batman a fost unul dintre cele 15 titluri aflate pe lista nominalizarilor la categoria Scurtmetraj european. Toate cele 15 titluri au intrat in cursa pentru Premiile Academiei Europene de Film dupa o nominalizare obtinuta la unul dintre cele 15 festivaluri aflate in parteneriat cu EFA.

Sunt foarte bucuros si aproape ca nu-mi vine sa cred. Filmul asta mi-a provocat satisfactii si surprize majore, inca de pe vremea cand filmam in Cluj si nici nu ne gandeam ca vom ajunge asa departe cu el. Mandria mea de clujean exulta pentru ca e un film facut in mare majoritate de catre clujeni, romani si maghiari deopotriva, o echipa extraordinara. E meritul tuturor celor cu care am lucrat, dar in special al scenaristului Doru Lupeanu, al unui copil-minune, Aaron Serban si al unui actor unic, Bogdan Zsolt, a declarat Tudor Giurgiu.

Superman, Spiderman sau Batman spune povestea lui Aron, un baietel de cinci ani, care, impreuna cu tatal sau, porneste intr-o dimineata pe un drum la capatul caruia doreste, asemenea eroilor din benzile desenate, sa-si salveze mama bolnava de inima. Scurtmetrajul a fost filmat in intregime in Cluj Napoca, cu o echipa locala, din care ii amintim pe actorii Bogdan Zsolt, Cornel Raileanu, Elena Ivanca, Ovidiu Crisan, Maria Seles, Adriana Bailescu si, eroul filmului, copilul Aaron Serban.

Scenariul a fost scris de Doru Lupeanu, cunoscut si pentru scenariul scurtmetrajului Fata galbena care rade, in regia lui Constantin Popescu. Operatorul filmului este Adrian Silisteanu, montajul a fost semnat de Eugen Kelemen, iar producatorul executiv este Bogdan Craciun. Postproductia s-a desfasurat in studiourile Chainsaw Europe.

In palmaresul de premii al filmului se mai afla, printre altele, si trofeul obtinut in aprilie 2012 la Aspen Shortfest, cel mai prestigios festival de gen din SUA. Filmul a mai fost premiat si la Valladolid, Munchen, Manhattan Shorts. Superman, Spiderman sau Batman este al doilea titlu produs de Libra Film premiat la EFA. In 2009, lungmetrajul Katalin Varga (r. Peter Strickland) a primit distinctia pentru Descoperirea europeana a anului.

Filmul va putea fi vizionat integral pe blogul personal al regizorului Tudor Giurgiu tudorgiurgiu.ro, incepand din aceasta seara.

De asemenea, scurtmetrajul va fi prezentat inaintea unor proiectii speciale ale filmului Despre oameni si melci, ce vor avea loc incepand cu 12 decembrie in mai multe orase din tara. Mai multe detalii despre programul proiectiilor vor fi disponibile in curand.

Gala Premiilor Academiei Europene de Film va putea fi vazuta pe postul de televiziune HBO, sambata 8 decembrie, incepand cu ora 18.25.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos