Acasă Social Sute de gospodarii au fost inundate de viituri in Neamt!

Sute de gospodarii au fost inundate de viituri in Neamt!

40

Peste 80 de case si anexe si 100 de curti au fost inundate in ultimele 48 de ore, ca urmare a viiturilor produse de ploile torentiale, potrivit ultimului bilant realizat de Prefectura Neamt. 

Viiturile au distrus si aproape 80 kilometri de drumuri satesti, 16,5 kilometri de drumuri comunale si 8,2 kilometri de drumuri judetene.

In total, inundatiile au lovit 32 de localitati din 12 comune.

Ca urmare a prelungirii avertizarii hidrologice cod galben pe raurile Moldova si Bistrita si a instituirii codului portocaliu pe afluentii Moldovei si Bistritei, prefectul George Lazar a convocat membrii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta in sedinta extraordinara.

‘Instituirea codului portocaliu ne determina sa continuam sa fim vigilenti si pe pozitii, sa respectam cu strictete masurile pe care le-am dispus anterior atat pentru comitetele locale pentru situatii de urgenta, cat si pentru comitetul judetean. Fortele de interventie au depus eforturi pentru ca toate gospodariile si casele sa fie dezafectate. Vreau sa subliniez importanta interventiilor executate pentru valorificarea partii din investitia care la finalizare va scoate de sub amenintarea inundatiilor satul Slobozia din orasul Roznov. Pentru a nu pune in pericol magistrala de gaz care alimenteaza municipiul Piatra Neamt, dar si operatori economici importanti din zona, s-a impus ca o parte din debitul venit pe Cracau sa fie dirijat spre zone de culturi agricole’, a declarat prefectul George Lazar.

Membrii CJSU au luat in discutie si cresterile de nivel si debit pe cursurile de apa din judet, in special pe raurile Moldova si Bistrita, dar care nu prezinta un pericol pentru cetatenii din zona.

Hidrologii au instituit, incepand de vineri, ora 20.00, avertizarea Cod Portocaliu pe afluentii Sucevei, Moldovei si Bistritei din judetele Suceava si Neamt, zone in care se vor produce scurgeri importante pe versanti, torenti si paraie, cresteri de debite si niveluri pe unele rauri din bazinele hidrografice Somesul Mare, Lapus, Mures superior, Siret si Prut, cu posibile depasiri ale Cotelor de atentie si ale Cotelor de inundatie.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos