10.2 C
București
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăSocialSanatateTe-ai intrebat vreodata de ce nu dormi bine cand esti departe de...

Te-ai intrebat vreodata de ce nu dormi bine cand esti departe de casa? Vezi explicatia stiintifica!

in:

Stiri pe acelasi subiect

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Investitii de 11 miliarde in spitalele din Romania! Rafila anunta o schimbare de amploare

Alexandru Rafila, ministrul sanatatii a anuntat din prima zi...

De ce nu e bine sa stai la umbra unui nuc?

In timp ce nucile sunt delicioase si hranitoare, exista...

Cel mai ieftin antibiotic! Efectele terapeutice ale traditionalelor muscate!

Celebrele mușcate pe care le găsim în multe #case...

Cei mai mulți oameni se confruntă cu dificultăți în a dormi când se află într-un loc nou. Pentru aceste episoade este de vină creierul nostrum vigilant. Se pare ca in aceste situatii noi in care dormim departe de casa creierul nostru ramane pe jumatate treaz si ne impiedica sa avem parte de odihna de care avem nevoie pe durata noptii, conform rezultatelor unui studiu publicat in ultima editie a jurnalului “Current Biology”,  scrie cnn.com și preluat de medlive.hotnews.ro.

Iata care sunt explicatiile date de oamenii de stiinta pentru acest fenomen.
În urma unui experiment de laborator, in cadrul caruia un grup de volutari erau pusi sa doarma ascultand muzica linistita pe fundal, oamenii de stiinta au observat un fenomen pe care l-au intitulat “efectul primei seri”, in care datele studiilor erau atipice si imposibil de urmarit.

Pentru a intelege ceea ce se petrece cu participantii la studiu in prima seara de test, oamenii de stiinta au conceput un experiment mai putin obisnuit, incercand sa monitorizeze activitatea creierului fiecarui pacient in timp ce auzul acestora stimulat cu semnale sonore emise la frecventa mica, cand in urechea stanga, cand in cea dreapta. Ceea ce au descoperit in urma monitorizarii activitatii cerebrale este ca emisfera stanga a creierului reactiona mai puternic la sunete, in comparatie cu emisfera dreapta.

Si, intrucat partea stanga a creierului este responsabila pentru gandirea logica, necesara pentru a fi vigilet in caz de pericol, sunetele care erau redate la urechea stanga au reusit sa trezeasca din somn participantii mult mai usor decat cele redate la urechea dreapta.

Aceste reactii au fost inregistrate mai cu seama in prima seara de studiu, in serile urmatoare ambele emisfere ale creierului avand o rata de raspuns similara, iar sunetele redate la aceeasi intensitate, au trezit mai putini oameni din somn, prin comparatie cu prima seara.

Ceea ce sugereaza acest studiu este ca creierul uman se aseamana cu cel al pasarilor pe durata noptii in situatiile noi in care suntem pusi. In cazul acestora, pastrarea unui ochi deschis ajuta la trimiterea informatiei catre creier care le ajuta sa ramana treze in masura in care este necesar sa ia decizia sa zboare pentru a se proteja de atacatori.

Asadar, ce putem face pentru a ne creste nivelul de confort atunci cand sunt nevoiti sa dormim intr-un pat strain?

Cercetatorii sunt de parere ca desi nu putem elimina in totalitate efectul primei seri, il putem reduce considerabil incercand sa cautam o camera de hotel care seamana cat mai mult cu dormitorul nostru, sa ne luam o perna de acasa pentru a creste nivelul nostru de confort, sa facem un dus cald inainte de somn si sa incercam sa reducem nivelul de stres prin folosirea de aplicatii care genereaza sunete linistitoare, precum valurile marii.

Ultimele stiri