Acasă Politica Teodor Melescanu, ministru de externe! Basescu la numit pe Melescanu „datorita urgentei”!...

Teodor Melescanu, ministru de externe! Basescu la numit pe Melescanu „datorita urgentei”! Fostul director SIE a depus juramantul la Cotroceni!

19

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul prin care il numeste pe fostul director al SIE Teodor-Viorel Melescanu in functia de ministru al Afacerilor Externe dupa ce a semnat decretul prin care se ia act de demisia lui Titus Corlatean din aceasta functie si se constata incetarea functiei acestuia de membru al Guvernului. 

Teodor Melescanu

Ministrul Corlatean a anuntat luni ca se retrage din functie, argumentandu-si decizia prin faptul ca nu poate accepta incalcarea legii „pe considerente si interese politice si electorale”.

„L-am informat cu putina vreme in urma (…) pe prim-ministrul Romaniei (…) ca am decis sa-mi depun mandatul de ministru al Afacerilor Externe. Nu pot sa accept si nu accept sa incalc legea si legalitatea, nu pot accepta ca institutia Ministerului Afacerilor Externe sa fie fortata (…) sa incalce legea si legalitatea pe considerente de interese politice, electorale ale domnilor Basescu si Iohannis si nu pot accepta sa ofer motive de contestare a rezultatelor alegerilor prezidentiale de la turul doi pe considerente de nelegalitate a infiintarii de noi sectii de votare in strainatate”, a declarat Corlatean intr-o conferinta de presa.

El a precizat ca doreste respectarea legii si ca are obligatia, in calitatea sa de ministru al Afacerilor Externe, sa asigure imaginea si prestigiul institutiei.

Ulterior, premierul Victor Ponta l-a propus luni pe Teodor Melescanu pentru functia de ministru de Externe. Fostul sef al SIE, Teodor Melescanu, propus de premierul Victor Ponta sa preia functia de ministru al Afacerilor Externe, a declarat luni ca depinde de presedintele Traian Basescu daca va prelua acest portofoliu, punctand ca mapa sa profesionala il recomanda in acest sens.

„Am acceptat sa fiu propus, in rest depinde de aprobarea presedintelui (Traian Basescu — n.r.) daca voi fi sau nu numit ministru de Externe. Din punctul meu de vedere cred ca am mapa profesionala la punct in ceea ce priveste si externele si apararea si pana acum nimeni nu mi-a contestat nici competenta, nici experienta in aceste probleme”, a declarat Teodor Melescanu.

Melescanu a spus ca principalul obiectiv este asigurarea dreptului de vot pentru toti romanii, aratand ca in acest sens va avea o prima discutie cu BEC.

„Acesta este si principalul motiv al numirii mele (rezolvarea problemelor de vot din diaspora—n.r.), bineinteles asigurarea dreptului de vot pentru toti romanii din diaspora. Prima discutie o voi avea cu BEC si cu aceasta ocazie voi trage concluziile necesare in legatura cu toate modalitatile care pot sa fie folosite pentru ca toti romanii din diaspora sa isi exercite dreptul de vot”, a spus Melescanu.

Presedintele Traian Basescu a declarat la Cotroceni, inainte ca Teodor Melescanu sa depuna juramantul ca ministru de Externe, ca demisia lui Titus Corlatean a fost tarzie, precizand ca nu l-ar fi numit in functie pe fostul director SIE, dar o face, totusi, avand in vedere urgenta.

La ceremonia de depunere a juramantului au fost prezenti premierul Victor Ponta, ministrul Teodor Melescanu si consilieri de la Cotroceni. Premierul, ministrul si consilierii l-au asteptat pe seful statului pentru cateva minute inainte de eveniment, in sala in care urma sa aiba loc depunerea juramantului de investitura.

Sursa: Agerpres

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos