Toate porturile din judetul Constanta au fost inchise din cauza vantului puternic!

Toate porturile navale si fluviale din judetul Constanta sunt inchise din cauza vantului puternic, potrivit mediafax.ro.

Potrivit autoritatilor portuare, operatiunile au fost sistate in porturi deoarece vantul sufla cu 60 – 70 de kilometri la tarm, iar in larg poate depasi 80 de kilometri la ora, primul inchis fiind Portul Midia.

Activitatea a fost apoi oprita in porturile Mangalia si Constanta Sud – fluvial, iar ultimul port inchis a fost Constanta Nord. Tot din cauza vantului puternic a fost restrictionata si deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunare-Marea Neagra, prin ecluza de la Agigea catre Portul Constanta Sud – fluvial.

In aceasta situatie, pentru siguranta, navele aflate in rada exterioara trebuie sa stea cu motoarele pornite, evitand astfel intrarea in deriva. Totodata, vasele aflate la cheu trebuie sa-si intareasca legaturile cu tarmul, sa asigure om de veghe si trebuie sa stea in permanenta cu semnalele luminoase si sonore in functiune.

O nava de croaziera care are la bord aproximativ 500 de persoane si care avea prevazuta o escala in Portul Constanta nu a mai intrat in port, din cauza furtunii, mergand la Nessebar, in Bulgaria.

Potrivit reprezentantilor Capitaniei Zonale Constanta, nava de croaziera Silver Spirit – pavilion Bahamas, cu aproximativ 500 de persoane la bord, venea dinspre portul ucrainean Odessa si avea programata o escala de 12 ore in Portul Constanta. Desi operatiunile portuare erau sistate inca din cursul noptii de luni spre marti, nava de croaziera primise acceptul de a intra in Portul Constanta.

„Noi ii dadusem permisiunea de a intra in port, dar comandantul vasului a considerat probabil ca manevrele de intrare ar fi periculoase pentru integritatea navei si pasagerilor, asa ca a anulat escala de la Constanta si s-a indreptat catre Nessebar, in Bulgaria”, a precizat directorul Capitaniei Zonale Constanta, Alexandru Mezei.