15 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăACTUALITATEInternationalTop 10 cei mai bogati germani. Vezi ce afaceri controleaza

Top 10 cei mai bogati germani. Vezi ce afaceri controleaza

in:

Stiri pe acelasi subiect

Daca cei mai multi dintre locuitorii planetei se lupta sa supravietuiasca de la o zi la alta, sunt si oameni care nu simt efectele crizei financiare, averile lor fiind in continua crestere.

Este si cazul bogatilor din Germania, unde numarul persoanelor cu o avutie ce depaseste un miliard de euro a crescut de la 108 ( in 2011), la 115 (in 2012). Revista “ Manager magazin” a publicat un clasasament al celor mai bogate persoane din Germania. Jurnalistii scriu ca, in ciuda crizei economice care loveste intreaga lume, acestia si-au sporit considerabil averile, 500 dintre cei mai avuti locuitori ai acestei tari ajungand sa stapaneasca 500,8 miliarde euro, suma cu mult mai mare decat PIB-ul Elvetiei. Site-ul stireazilei.com va prezinta primele 10 pozitii din top, dar si schimbarile spectaculoase care au intervenit in clasamentul din 2012.

Locul 1 in galeria bogatilor din Germania este ocupat de seful lantului comercial Aldi. La cei 92 de ani ai sai, Karl Albrecht este stapanul unei avutii evaluate la 17,2 miliarde euro. Facand o comparatie cu averea pe care o avea anul trecut se poate vedea ca nivelul acesteia s-a mentinut la aceeasi valoare.

Pozitia secunda in top le revine fratilor Berthold si Theo Albrecht jr., care au o avere estimata la 16 miliarde euro ( un nivel similar cu cel inregistrat si in 2011). Cei doi sunt, de fapt, nepotii primului miliardar din top si isi bazeaza bogatia tot pe afacerile companiei Aldi.

Dieter Schwarz, cunoscut in intreaga lume ca fiind proprietarul Grupului Schwarz din care face parte Lidl, a reusit in 2012 sa-si sporeasca averea cu o jumatate de miliard de euro, nivelul acesteia ajungand la un volum de 12 miliarde euro.

Si business-urile detinute de familia Reimann au fost ferite de criza financiara. Cei patru copii adoptivi ai lui Albert Reimann au o avere ce se ridica la 11 miliarde euro. Fiecare dintre ei deţine un sfert din vehiculul de investiţii Joh. A. Benchiser SE (JAB), dar sunt implicati si in Labelux Group, proprietarul brandurilor Bally, Belstaff şi Jimmy Choo. De asemenea, detin o parte importanta din Reckitt Benckiser, producătorul antinevralgicelor Nurofen şi prezervativelor Durex. Prin intermediul JAB, ei controlează 80% din afacerea Coty.

Una dintre cele mai bogate femei din lume, Susanne Klatten, ocupa locul 5 in clasamentul intocmit de “ Manager magazin”, averea sa fiind apreciata la 9 miliarde euro. Ea a mostenit actiunile pe care la detine la constructorul de masini BMW de la tatal sau, Herbert Quandt.De asemenea, a mostenit si 50 la suta din actiunile companiei Atlana, care si-a vandut divizia de farmaceutice in 2006 catre Nycomed, in schimbul sumei de 4 miliarde euro.

Urmatorul loc in clasament a fost adjudecat de familia Otto, cu o avere de 8,2 miliarde euro, rezultata din afaceri in retail si imobiliare. In cazul acestor miliardari se constata o reducere a bogatiilor pe care le detin, anul trecut averea lor fiind de 9 miliarde euro.

Cu 8 miliarde euro, in crestere cu 800 de milioane fata de anul 2011, Reinhold Wurth ocupa pozitia 7 in top. Supranumit “regele suruburilor”, el a preluat, la varsta de 19 ani, afacerea tatalui sau, cand acesta a decedat neasteptat. Grupul Wurth este format 340 de businessuri. Miliardarul german este cunoscut nu doar datorita averii, ci si din cauza modului sau special de a vedea viata. Are licenta de pilotaj, conduce o motocicleta Harley Davidson si este detinatorul unei vaste colectii de arta evaluata la 8.000 de piese, care include pictori precum Emil Nolde, Ernst, Leger, Alfred Hrdilicka, Edvard Munch sau Pablo Picasso.

Günter si Daniela Herz sunt miliardarii de pe locul 8, averea lor de 7 miliarde de euro aducandu-i in aceasta pozitie, in timp ce pe locul 9 se afla familia Oetker ( 6,9 miliarde euro).

Top 10 se incheie cu Stefan Quandt, mostenitorul familiei care se afla in spatele constructorului auto BMW. Averea acestuia este de 6,6 miliarde euro. In ultimii ani, familia Quandt a trebuit sa faca fata unui scandal urias dupa ce, in 2007, a fost difuzat în Germania un documentar intitulat „Tăcerea familiei Quandt” care indica faptul ca Guenther Quandt şi fiul său Herbert au fost responsabili pentru multe dintre nedreptăţile comise de nazişti. In urma unor studii s-a descoperit ca Guenther Quandt a preluat multe companii evreieşti prin intermediul programului nazist al „arianizării”, care presupunea transferul prin contract al întreprinderilor evreieşti către patronii germani.

Chiar daca bogatiile miliardarilor din top 10 sunt impresionante, mai exista un episod spectaculos pe care ziaristii publicatiei straine il scot in evidenta. Unul dintre afaceristii importanti ai Germaniei, Hasso Plattner, despre care s-a vorbit ca ar avea originiin Romania, a reusit performanta ca in 12 luni sa-si majoreze averea de la 900 milioane de euro la 5,95 miliarde de euro. Plattner este cofondatorul companiei de software SAP.

In schimb, familia Schlecker a suferit cea mai importanta ajustare a averii din cauza falimentului companiei farmaceutice pe care o detine, averea sa reducandu-se de la 1,95 miliarde euro la doar 40 de milioane euro.

 

 

Ultimele stiri