Acasă International Pericol de razboi civil in Afganistan, dupa retragerea trupelor NATO

Pericol de razboi civil in Afganistan, dupa retragerea trupelor NATO

59

Un nou raport asupra Afganistanului atrage atentia ca plecarea fortelor NATO in 2014 ar putea fi urmata de colapsul guvernului si chiar de un razboi civil, daca nu vor fi luate masuri in prezent, relateaza BBC News. Grupul International de Criza (ICG) sustine ca politia si armata afgane nu sunt pregatite sa-si asume responsabilitatea privind securitatea si ca, in doi ani, alegerile ar fi afectate de fraude daca statul nu va lua masuri pentru a asigura un scrutin fara probleme.

 

Guvernul afgan afirma predictiile ICG sunt „absurde” si reprezinta „minciuni”. „Statul nostru s-a nascut in 2002. Avem o istorie de 5.000 de ani. Am luptat impotriva marilor puteri in trecut. Politia si Armata nationale sunt pregatite sa apere sufletul si suveranitatea tarii”, se arata intr-un comunicat. Insa raportul ICG, organizatie cu sediul la Bruxelles, are predictii sumbre, conform carora guvernul afgan, sustinut de Occident, ar putea suferi o criza politica devastatoare dupa 2014.

 

In 2014 sunt prevazute alegeri in Afganistan, iar expertii ICG anticipeaza ca scrutinele viitoare vor fi la fel de fraudate ca ultimul scrutin. „Este aproape sigur ca, in conditiile actuale, alegerile din 2014 vor fi marcate de fraude masive. Fraudarea voturilor in sud si in est, unde securitatea continua sa se deterioreze, este aproape sigura”, atrage atentia documentul.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos