Acasă International Hugo Chavez ramane presedintele Venezuelei. El a castigat un nou mandat de...

Hugo Chavez ramane presedintele Venezuelei. El a castigat un nou mandat de sase ani

Autoritatile din Venezuela au anuntat ca presedintele in exercitiu Hugo Chavez a castigat un alt mandat in fruntea tarii cu un procent de 54,42 la suta din voturi. Candidatul opoziţiei, Henrique Capriles Radonski, a reusit sa atraga simpatia a 44,97 la suta din electorat.

„Candidatul Hugo Chavez Frias a obţinut 54,42 la sută din sufragii, adică 7.444.082 milioane de voturi, în timp ce principalul candidat al opoziţiei, Henrique Capriles Radonski, a întrunit 44,97 la sut din voturi, respectiv 6.151.544 buletine de vot”, a declarat preşedintele Consiliului electoral naţional (CNE), Tibisay Lucena. Alegatorii au iesit in numar mare la vot fiind atinsa o rata de participare de 80,94 la suta, una dintre cele mai ridicate din ultimele decenii.

În vârstă de 58 de ani, preşedintele Chavez a fost reales ieri pentru un al treilea mandat de şase ani la conducerea acestei ţări care dispune de importante rezerve de petrol şi în care a iniţiat o „revoluţie socialistă”.

Cariera lui Chavez este una spectaculoasa. El s-a remarcat in 1992 cand a incercat sa-l indeparteze din fruntea tarii pe presedintele Carlos Andres Perez. Lovitura de stat a esuat, fiind condamnat pentru „rebeliune militară”. In 1994 a fost eliberat din inchisoare, iar in decembrie 1998, Chavez este ales preşedinte cu 56 la suta din voturi. In 1999, el a convocat un referendum în vederea creării unei Adunări Naţionale Constituante, iar noua Constituţie venezueleană este aprobată cu peste 70 la suta din voturi. Un an mai tarziu este este reales preşedinte pentru un nou mandat de şase ani, cu 56,9 la suta din voturi. Intre 2000 si 2006 are de infruntat o serie de incercari extrem de grele: 11 aprilie 2002, Statul Major militar încearcă să dea o lovitură de stat; 12 aprilie 2002, comandantul forţelor armate Lucas Rincon anunţă că Chavez a acceptat să demisioneze;. 14 aprilie 2002, revine la preşedinţie cu ajutorul unor militari loiali şi mai ales a mobilizării a mii de simpatizanţi care ies pe străzile din Caracas.Un an mai tarziu se incearca revocarea lui prin organizarea unui referendum, dar totul esueaza.Candideaza din nou in 2006 si castiga un nou mandat cu 62 la suta din sufragii. Pentru a putea participa din nou la alegeri, Chavez organizeaza in 2009 un referendum prin care o modificare a Constituţiei din 1999 care permite realegerea pe termen nedefinit a preşedintelui este adoptată. Anul trecut, presedintele Venezuelei a fost operat, la Havana, de o tumoare canceroasă în zona pelviană. Dupa mai multe sedinte de chimioterapie în Cuba, Chavez a iesit puvlic in 20 octombrie 2011 si a dat asigurări că este vindecat, dar boala recidiveaza si anul acesta, in februarie, a fost operat din nou, în Cuba, de o tumoare canceroasă. În săptămânile care au urmat a fost supus unui tratament prin radioterapie, la Havana, care l-a tinut departe de scena publică. Pe 9 iulie, Chavez a anuntat din nou că s-a vindecat de cancer.

 

 

URMARESTE STIREA ZILEI!
Stirea Zilei Instagram
Articolul precedentBanner-ul buclucas!
Articolul următorRevista Esquire a ales cea mai sexy femeie in viata