Cine a fost mai bogat, Rockefeller sau Ginghis Han? O întrebare simplă, cu un răspuns foarte greu de oferit. Revista americană „Time” a alcătuit un top al celor mai bogaţi oameni din istorie, bazat pe ore întregi de interviuri cu profesori de economie şi istorici.
Clasamentul este încă pus sub semnul întrebării, fiind extrem de dificil de întocmit din cauza contextelor istorice diferite şi a valorii banilor, dar încearcă să ofere un reper privind averea, dar şi influenţa pe care le-o conferea această avere oamenilor celebri şi putred de bogaţi.
Ginghis Han (1162-1227)
Ţara: Imperiul Mongol
Avere: Foarte mult pământ, nimic altceva
Ginghis Han este fără îndoială unul dintre cei mai de succes lideri militari din toate timpurile. Imperiul Mongol se întindea, în perioada sa de apogeu, din China până în Europa, iar liderul său controla cel mai întins teritoriu neîntrerupt din istorie. În ciuda puterii sale, istoricii spun că Ginghis Han nu a adunat niciodată avere, dimpotrivă era cunoscut pentru generozitatea sa, care era un element-cheie al influenţei pe care o avea. Prada de război era întotdeauna împărţită cu soldaţii şi cu comandanţii militari, afirmă Morris Rossabi, un distins profesor de istorie de la Queens College din New York.
Jack Weatherford, autor al al cărţii „Ginghis Han şi făurirea lumii moderne”, explică de ce soldaţilor mongoli, spre deosebire de alte armate pre-moderne, le era interzis să-şi însuşească prăzi de război. După ce o regiune era cucerită, fiecare obiect era inventariat de funcţionarii imperiului şi apoi captura era împărţită soldaţilor şi familiilor acestora.
Ginghis Han primea şi el o parte din aceasta, dar nu s-a îmbogăţit aşa. „Nu şi-a construit nici un palat pentru el şi familia sa, nici un templu, nici un mormânt, nici măcar o casă”, spune Weatherford. S-a născut într-un cort şi a murit într-un cort. A fost înmormântat ca un om de rând, învelit doar într-o pânză.