In 2012, potrivit datelor INS (Institulul National de Statistica), primul loc in top este ocupat de partile si accesoriile de tractoare, autovehicule speciale si autobasculante, cu o valoare de 2,8 miliarde de euro.
Anul trecut Romania a inregistrat exporturi totale de 45 de miliarde de euro in timp ce importurile au fost de circa 54 miliarde de euro ceea ce inseamna un deficit comercial de 9 miliarde de euro. Cifrele privind schimburile comerciale totale sunt practic neschimbate fata de 2011: acelasi volum total la export si acelasi la import.
Cel mai importat produs in 2012 a fost titeiul cu o valoare de 3,24 miliarde de euro. Achiztiile se pot pune pe seama companiilor Lukoil si Rompetrol care aduc petrol din tarile-mama spre rafinare in Romania. Locul doi in top importuri este ocupat de medicamente cu 2 miliarde de euro iar pe al treilea loc gasim partile si accesoriile de tractoare, autovehicule speciale si autobasculante cu o valoare de 1,75 miliarde de euro. Motorinele si benzinele ocupa locul patru cu 1,56 miliarde de euro iar gazul natural locul cinci cu 1,15 miliarde de euro. In top 10 importuri mai gasim telefoanele mobile, autovehiculele pentru transport persoane sau conductorii electrici.
La o scurta privire asupra stucturii comertului cu bunuri al Romaniei se poate vedea ca la export predomina produsele finite, cu valoarea adaugata mare , in timp ce la import, mai ales materii prime.
In general, aceasta este trasatura determinanta a comertului statelor dezvoltate. Pentru Romania, ramane, insa, problema deficitului comercial de aproape 10 miliarde de euro pe care l-a avut in ultimii doi ani.
Cei mai mari parteneri la export ai Romaniei sunt Germania, Italia, Franta, Turcia si Ungaria. La import, partenerii sunt Germania, Italia, Ungaria, Franta si Rusia.
Sursa: economica.net