Acasă Economie Topul celor mai bune mall-uri din Romania in 2015!

Topul celor mai bune mall-uri din Romania in 2015!

44

Centrele comerciale AFI Palace Cotroceni, Promenada Mall Bucureşti şi Shopping City Sibiu sunt cele mai râvnite proiecte din categoriile pe care le reprezintă, respectiv malluri mari, malluri medii şi parcuri de retail.

Mallul din Cotroceni întruneşte cele mai multe criterii de pe lista chiriaşilor aflaţi în căutare de spaţii comerciale în centre de dimensiuni mari; după doi ani de funcţionare, Promenada Mall din Bucureşti este preferatul brokerilor imobiliari în categoria mallurilor medii, iar Shopping City Sibiu este liderul secţiunii parcuri de retail, arată rezultatele unui chestonar realizat de capital.ro.

Mega Mall şi Coresi Shopping Resort din Braşov, două malluri inaugurate anul acesta, au intrat direct în top pe poziţia a şasea în categoria malluri mari, respectiv pe locul trei în secţiunea malluri medii, surclasând proiecte cu vechime în piaţă. Extinderea şi modernizarea Shopping City Deva, finalizată în luna septembrie a acestui an, i-au adus poziţia a doua în categoria parcurilor de retail.

Mallurile mari care operează cel mai eficient, în opinia consultanţilor chestionaţi de Capital, sunt Băneasa Shopping City, AFI Palace Cotroceni şi Sun Plaza. Ierarhia reflectă performanţele financiare din 2014 ale acestor centre. Mallul din Băneasa a raportat anul trecut afaceri de 44,7 mil. euro, cel din Cotroceni 31,8 mil. euro, iar cel de la Piaţa Sudului 16,1 mil. euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice. Cele trei centre s-au regăsit în top cinci proiecte de retail cu cele mai mari venituri pe 2014.

Surprinzător este faptul că brokerii au plasat Coresi Braşov în topul celor mai eficiente malluri de talie medie, deşi funcţionează doar de câteva luni. Acesta este urmat în clasament de Iulius Mall Cluj şi City Park Constanţa, ambele cu performanţe financiare considerabile în 2014, când au raporat afaceri de 16,4 mil. euro, respectiv 10,5 mil. euro.

Specialiştii consideră că parcurile de retail din Sibiu, Deva şi Suceava operează cel mai eficient din categoria lor. Cele trei proiecte au raporat anul trecut venituri din închirere de 7,2 mil. euro, 5,9 mil. euro, respectiv 4,4 mil. euro.

Rezultatele sondajului Capital mai arată că mallurile cu cea mai frumoasă arhitectură sunt Palas Iaşi, AFI Palace Cotroceni şi Promenada Mall Bucureşti, adunând cele mai multe puncte la acest criteriu.

Un criteriu care cântăreşte mai mult în decizia chiriaşilor este raportul calitate/preţ. Din perspectiva brokerilor care intermediază închirierea acestor spaţii, fruntaşii la acest capitol sunt Palas Iaşi, Polus Center şi Sun Plaza, la categoria malluri mari; Coresi Brașov, Iulius Mall Cluj şi Gold Plaza Baia Mare, din rândul mallurilor medii; şi parcurile de retail din Sibiu, Brăila şi Târgu Mureş.

tabel_3

Astfel, dezvoltatorii au pregătit pentru anul viitor deschiderea a încă cinci malluri de dimensiuni medii şi mari. Două în Bucureşti şi câte unul în Timişoara, Piatra Neamţ şi Satu Mare.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos