Acasă Social Traditii si superstitii de Sfanta Parascheva! VIDEO

Traditii si superstitii de Sfanta Parascheva! VIDEO

48

Pe 14 octombrie este sarbatorita Sfanta Parascheva, considerata ocrotitoarea Iasului si a intregii Moldove, potrivit realitatea.net.

In anul 1641, moastele sale au fost aduse la Iasi de catre domnitorul Vasile Lupu si asezate in ctitoria sa, Biserica Sfintii Trei Ierarhi. Aducerea moastelor la Iasi a fost un gest de recunostinta din partea patriarhului Partenie I si a membrilor Sinodului Patriarhiei Ecumenice de la Constantinopol pentru faptul ca domnitorul Vasile Lupu a platit toate datoriile Patriarhiei Ecumenice.

Incepand din anul 1889, moastele sale au fost mutate in Catedrala Mitropolitana din Iasi.

Este interzis in aceasta zi sa calci, sa cosi, sa faci mancare sau alte treburi in gospodarie daca vrei sa eviti durerile de cap si cele oculare.

Conform unei superstitii stravechi, printre bucatele mancate sau date de pomana NU trebuie sa se numere si poamele cu cruce, nucile, castravetii sau pepenele rosu. Imparte in schimb must si vin nou, dar si paine sau lipie.

Sfanta Parascheva se roaga lui Dumnezeu si pentru femeile insarcinate. Daca urmeaza sa devii mamica, se spune in popor ca este bine sa imparti din bucatele tale unor copii sarmani. Vei avea astfel parte de ocrotirea Sfintei la nastere, iar nasterea ta va fi una usoara, fara dureri.

Mai mult, se fac previziuni ale vremii in functie de starea vremii in ziua de 14 octombrie, dar si tinand cont de somnul oilor. Daca oile dorm inghesuite si stranse laolalta in aceasta zi, ciobanii cred ca iarna care va veni va fi una lunga, grea si friguroasa. Daca in schimb oile dorm risipite, iata un semn ca iarna care va veni va fi domoala si blanda.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos