Presedintele Traian Basescu a declarat ca este esential ca Romania sa relanseze constructia canalelor Siret-Baragan si Bucuresti-Dunare utilizand fonduri europene.

„Un raspuns al nostru la realitatile climatice ale Romaniei din ultimii ani ar fi punerea rapida in valoare a unui sistem de irigatii eficient. Dincolo de cele uzual discutate legate de irigatii, cred ca, privind la resurse financiare pe care le avem pentru perioada 2014-20202 de la UE, este esential sa gasim formula ca utilizand fonduri destinate dezvoltarii rurale si fonduri de coeziune sa relansam constructia canalului Siret-Baragan si a canalului Bucuresti-Dunare ca surse de apa pentru zone agricole extrem de importante”, a spus Basescu.

Seful statului a mentionat ca ceea ce mai trebuie construit pentru finalizarea canalului Siret-Baragan se ridica la circa 2,6 miliarde de euro, iar pentru canalul Bucuresti-Dunare suma este de 1,2 miliarde de euro.

„In ceea ce priveste canalul Siret-Baragan, aici trebuie sa privim lucrurile cu inteligenta. Sigur ca nimeni nu va putea spune sa construim din buget. (…) Trebuie sa putem lucra inteligent, mai ales ca avem flexibilitate. 25% sunt bani pentru agricultura, intre cei doi piloni. (…) Dar putem avea o combinatie de bani de dezvoltare rurala plus bani de la mediu, de la fondurile de coeziune, plus bani de la BEI, de unde avem la dispozitie un miliard in fiecare an – nu il folosim pentru ca am avut deficitul mare, acum s-a redus, probabil se creeaza spatiu fiscal – si bani din dezvoltare rurala, plus bani de la coeziune, de la mediu sau chiar de la transporturi, pentru ca si Siret-Baragan si Bucuresti-Dunare au si vocatie de transport”, a spus Basescu.

Seful statului a aratat, in conditiile in care planurile de dezvoltare regionala si dezvoltare generala a tarii vor fi privite integrat, cele doua canale Siret-Baragan si Bucuresti-Dunare vor „incapea” in banii alocati de UE pentru urmatorul exercitiu bugetar.

Basescu a spus ca el a dat doar un exemplu de finantare, aratand ca se pot gasi multe alte surse de finantare.

Sursa: mediafax.ro