Judetul Buzau, nordul judetului Braila si sudul judetului Vrancea se afla sub cod rosu de ninsoare si viscol incepand cu ora 15.00 pana duminica la ora 21.00, a anuntat vicepremierul Liviu Dragnea.

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) a anuntat anterior ca emite cod rosu pentru judetul Buzau, nordul judetului Braila si sudul judetului Vrancea, valabil pentru duminica pana la ora 21.00, pentru celelalte zone fenomenele meteo urmand sa scada in intensitate.

Avertizarea cod rosu va fi valabila de la ora 15.00, din cauza cantitatilor mari de zapada si a vitezei vantului, a anuntat, la Guvern, directorul ANM, Ion Sandu.

Intrebat de catre vicepremierul Liviu Dragnea daca este pentru prima data in Romania cand este instituit cod rosu de ninsori, directorul ANM a aratat ca, in 2012, cand au fost de asemenea inregistrate mari cantitati de zapada, nu erau intrunite simultan toate conditiile pentru emiterea unei astfel de avertizari desi viscolul a fost mai puternic.

El a explicat astfel ca nu au fost niciodata intrunite conditiile pentru emiterea codului rosu, amintind insa ca astfel de avertizari, marcate prin coduri, sunt folosite doar de cativa ani, iar o comparatie nu poate fi facuta decat cu anul 2012.

Judetele Dambovita, Teleorman, Giurgiu, municipiul Bucuresti, Ilfov si Prahova vor trece de la codul portocaliu la cel galben incepand cu ora 21.00 , iar judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Olt si Dolj vor iesi de sub codul galben tot duminica, la ora 21.00.

Judetele Vrancea, Galati, Buzau. Braila, Tulcea, Ialomita, Calarasi si Constanta vor fi in cod portocaliu pana luni dimineata, la ora 9.00. Dupa aceasta ora, nu vor mai fi judete aflate sub cod portocaliu, dar judete din Dobrogea si Moldova vor ramane sub cod galben pana luni dupa-masa.

Sursa: mediafax.ro