Acasă Sanatate Tu ti-ai activat CARDUL DE SANATATE? Vezi ce patesti de la 1...

Tu ti-ai activat CARDUL DE SANATATE? Vezi ce patesti de la 1 mai!

28

Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat ca incepand de la 1 mai serviciile de sanatate vor fi decontate de Casa doar pe baza cardului de sanatate, pana in prezent fiind validate aproximativ 4 milioane de carduri din cele 14 milioane tiparite.

card„De la 1 mai, cardul de sanatate intra in vigoare si vom valida doar acele servicii confirmate de card. Pentru cetatenii care inca nu au primit cardul vom elibera o adeverinta daca cardul nu a fost tiparit sau nu-l doresc din motive de constiinta, religie sau altceva. Daca nu a fost trimis de Casa si cardul este la Casa, il pot ridica de acolo cu o cerere sau de la medicul de familie. (…) Sunt aproximativ 4 milioane de carduri activate din aproximativ 14 milioane tiparite”, a afirmat marti Ciurchea la Senat, dupa ce a participat la dezbaterea „Drepturile pacientilor — intre teorie si practica”, organizata de Comisia pentru drepturile omului si Comisia pentru sanatate din Senat, scrie Agerpres.

Presedintele CNAS le-a transmis pacientilor sa nu lase cardul la niciun furnizor de servicii medicale si sa il prezinte ori de cate ori beneficiaza de un serviciu medical.

„Sa tinem cont ca importante sunt cardurile activate pentru un serviciu medical, si nu doar sa-mi activez cardul pentru ca vreau sa fie activat. Nu exista termen pentru activare. Pot sa-l activez si peste doi ani, daca nu ai nevoie de niciun serviciu medical. Nu expira cardul, nu se intampla absolut nimic”, a explicat Ciurchea.

De asemenea, el a subliniat ca spitalele trebuie sa se doteze cu cititoare de carduri pana la 1 mai pentru a-si putea deconta serviciile medicale oferite.

„Spitalele trebuie sa fie pregatite cu cititoare, pentru ca de validarea serviciului cu cititorul depinde rambursarea. Nu pot sa-mi imaginez ca un spital care face nu stiu cate servicii nu doreste sa-i fie si rambursate. Si atunci, sigur si-au luat cititoare sau isi vor cumpara.Nu vreau sa se inteleaga ca in spitale exista atatea cititoare cati pacienti sunt. In spital cardul se foloseste la internare si la externare. Ne intereseaza perioada cat pacientul a stat in spital, pentru a nu exista servicii suprapuse pentru aceasta perioada”, a adaugat Ciurchea.

Sursa: realitatea.net

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos