Un asteroid va trece vineri pe langa Pamant! Acesta nu este insa singurul “vizitator” al Terrei in ianuarie! VIDEO

16

Un asteroid va trece vineri pe langa Pamant, insa nu va prezenta niciun pericol din cauza distantei mari la care va trece pe langa Terra, informeaza maxisciences.com.

Potrivit astronomilor, asteroidul numit 2013 YL2, descoperit pe 23 decembrie 2013, va trece la cea mai mica distanta de Terra, aproximativ 1,4 milioane de kilometri, vineri.

Aceasta distanta este de peste trei ori mai mare decat cea care desparte Terra de satelitul ei natural, Luna, iar pentru a-l observa sunt necesare instrumente de inalta precizie.

Asteroidul a fost descoperit pe 23 decembrie 2013 si de atunci a putut fi observat in peste 50 de reprize, mai ales de la observatorul astronomic Los Campitos din Argentina, pe 29 decembrie. Acest lucru le-a permis astronomilor sa ii calculeze traiectoria, viteza si alti parametri.

Potrivit estimarilor specialistilor, 2013 YL2 are un diametru de 80 – 102 metri. Forma, masa si compozitia nu sunt insa deocamdata cunoscute. Trecerea la cea mai mica distanta de Terra, vineri, le-ar putea permite astronomilor sa afle mai multe informatii despre acest asteroid. O ocazie rara, pentru ca urmatoarea lui trecere pe langa Terra va avea loc in ianuarie 2023, potrivit site-ului NEODyS. Potrivit specialistilor, atunci, acest asteroid va trece pe langa Pamant la o distanta si mai mare, de peste 10 milioane de kilometri.

Ulterior, asteroidul se va mai apropia de Terra in 2032 si in 2060, dar la distante si mai mari.

Asteroidul 2013 YL2 nu este insa singurul astfel de „vizitator” al Pamantului, in ianuarie. Potrivit site-ului SpaceWeather.com, un altul numit 2013 YM48, cu un diametru de circa 30 de metri, va trece pe langa Terra, pe 6 ianuarie, la o distanta de peste 3 milioane de kilometri.

De asemenea, pe 21 ianuarie, asteroidul 2007 SJ, cu un diametru de aproape 2 kilometri, va trece pe langa Terra la o distanta de circa 7,7 milioane de kilometri, iar pe 28 ianuarie, asteroidul 2012 BX34 va trece pe langa Terra la o distanta de 3,6 milioane de kilometri.

Sursa: mediafax.ro