15.2 C
București
vineri, aprilie 19, 2024
AcasăDivertismentVorba zileiUn om este nefericit pentru ca nu stie ca este fericit, acesta...

Un om este nefericit pentru ca nu stie ca este fericit, acesta este singurul motiv, oricine descopera acest lucru devine imediat fericit – Feodor Mihailovici Dostoievski

in:

Stiri pe acelasi subiect

Feodor Mihailovici Dostoievski, n. 30 octombrie 1821(S.N. 11 noiembrie) – d. 28 ianuarie 1881 (S.N. 9 februarie), St. Petersburg, Rusia) a fost unul din cei mai importanti scriitori rusi, operele sale avand un efect profund si de durata asupra literaturii, filozofiei, psihologiei si teologiei secolului al XX-lea. Cele mai cunoscute creatii ale sale sunt cele patru mari romane, Crima si pedeapsa, Idiotul, Fratii Karamazov si Demonii, precum si nuvela Insemnari din subterana. In total, opera sa numara unsprezece romane, trei nuvele, saptesprezece povestiri precum si numeroase alte lucrari. S-a facut de asemenea remarcat si pentru activitatea de jurnalist.

Dostoievski s-a nascut in Moscova si a facut cunostinta cu literatura de la o varsta frageda, prin intermediul basmelor si legendelor scrise de autori rusi si straini. Si-a pierdut mama in 1837, cand avea numai 15 ani, si a intrat la Institutul de Inginerie Militara Nikolaiev din Sankt Petersburg la insistentele unui tata autoritar. Dupa absolvire, a lucrat ca inginer proiectant, dar obisnuia sa traduca carti pentru a-si suplimenta fondurile. In 1846 are un succes urias cu primul sau roman,Oameni sarmani, si se face remarcat de criticul si filozoful Vissarion Belinski. A fost condamnat in 1849 la patru ani de munca silnica in Siberia, din cauza implicarii intr-un grup de liberali utopisti, numit Cercul Petrasevski. Atacurile sale de epilepsie au aparut probabil in anii detentiei. Ispasirea pedepsei a insemnat pentru scriitor si o revelatie in plan spiritual: redescoperirea ortodoxismului. Dupa eliberare, a fost obligat sa se inroleze ca soldat, iar apoi a lucrat ca scriitor si jurnalist. A intreprins mai multe calatorii in Europa si a dezvoltat o dependenta pentru jocurile de noroc care l-a aruncat in bratele saraciei. Pentru o vreme, a trebuit sa se umileasca imprumutand bani de la cunostinte sau amanetand bunuri, dar in cele din urma a devenit faimos datorita cartilor sale. Spre sfarsitul vietii a locuit la Sankt Petersburg si a avut o orientare conservatoare, nationalist-ortodoxa si pro-tarista. Ziarul Jurnalul unui scriitor pe care l-a scris si editat prin forte proprii, i-a consolidat imaginea de corifeu al lumii cultural-politice ruse.

Ultimele stiri