Românul Dănuț Sobol a câștigat primul loc la Salonul Mondial de Invenții de la Geneva. El a concurat cu o turbină eoliană care, dacă va fi produsă în masă, va schimba total modul în care se produce energia electrică cu astfel de dispozitive. Această turbină este mult mai eficientă energetic și mult mai ușor de amplasat inclusiv în zonele urbane, fiind posibil să fie instalate inclusiv pe clădiri mai înalte.
Aceste turbine eoliane contrarotative sunt destinate instalațiilor eoliene, dar și altor utilizări. Sunt prevăzute cu două rotoare contrarotative cu un număr impar de pale, rotoare special concepute a fi ghidaje și/sau purtătoare a generatorului electric, ansamblu ce se mișcă simetric sub presiunea masei de aer devenind foarte performante funcțional, fără zgomote și vibrații, construite cu îmbunătățirea efectului dinamic prin configurarea palelor și a carcaselor speciale prevăzute cu voleți de curgere, informează Adevărul.
„Palele unei turbine sunt esența turbinei. Cele clasice de până acum erau realizate din fibră de sticlă, pale rigide. Noi prezentăm la Geneva o soluție de pale complet pliabile. Aceste pale sunt realizate din țesături elastice, reciclabile, care au și avantaje vizavi de eficiența valorificării energiei extrasă din vânt. Turbinele de tipul acesta, cu ax vertical, nu au ca cerință o înălțime foarte mare. Ele pot să înceapă undeva la 20-25 de metri înălțime, cu atât mai mult cu cât ar putea fi așezate pe o culme de deal, de munte, pe o clădire înaltă. Ele nu au nevoie de sute de metri înălțime, ceea ce înseamnă economii extraordinar de importante. Nu mai vorbim de eficiența propriu zisă energetică”, a declarat Dănuț înainte de a participa la Salonul de la Geneva.