Acasă Stirea zilei Un studiu O+K Research: utilizatorii de internet nu stiu care sunt cele...

Un studiu O+K Research: utilizatorii de internet nu stiu care sunt cele mai mari amenintari online

35

Stuxnet, Duqu si Zeus sunt numele celor mai periculoase amenintari din mediul online.Chiar daca s-a vorbit foarte mult despre ele in ultima perioada, multi utilizatori de internet sunt, in continuare, neinformati cu privire la ele.

Un studiu recent, realizat de O+K Research, releva faptul ca aproape doua treimi dintre respondenti nu au auzit niciodata de aceste amenintari, in timp ce 28% dintre cei intrebati stiu de existenta lor la modul general.

Participantii la studiu – care au reprezentat 25 de tari – au fost, de asemenea, intrebati despre amenintarile de tip zero-day si despre botnet-uri, rezultatele fiind aproape aceleasi – utilizatorii stiau la fel de putine lucruri despre aceste amenintari ca despre despre programele malware mentionate anterior. Totusi, aceste rezultate nu sunt in totalitate negative, avand in vedere faptul ca solutiile antivirus integrate protejeaza dispozitivele de cele mai recente amenintari indiferent de cunostintele proprietarilor computerelor.

De asemenea, utilizatorii care nu inteleg foarte bine nivelul de risc al peisajului malware s-ar putea sa nu inteleaga complet nici nevoia pentru o solutie de securitate. Potrivit studiului, aceasta este sursa celor mai multe probleme. Aproape jumatate dintre utilizatorii de computere si proprietarii de laptop-uri (exceptand produsele Apple) considera ca datele lor sunt relativ in siguranta. 8,5% dintre respondenti sunt convinsi ca laptopul sau computerul lor nu are nevoie de protectie suplimentara.

In ceea ce priveste dispozitivele mobile, situatia este si mai complicata: 16% dintre posesorii de tablete si 15% dintre utilizatorii de smartphone-uri sunt convinsi ca dispozitivele lor sunt in afara oricarui pericol. Aproape jumatate dintre toti utilizatorii de dispozitive mobile pot fi clasificati drept sceptici – considera ca dispozitivele lor sunt mai mult sau mai putin protejate, desi recunosc ca utilizarea unui software specializat, precum Kaspersky Mobile Security, ar asigura un nivel mai ridicat de securitate.

Majoritatea utilizatorilor au tendinta sa subestimeze consecintele negative pe care le poate avea un program malware pentru dispozitivele si datele lor. Acest lucru se datoreaza faptului ca utilizatorii pur si simplu nu stiu cum le pot patrunde programele daunatoare in computer, cum se manifesta si ce daune pot provoca. Este important de specificat ca suita Kaspersky Internet Security 2013 asigura protectie in timp real impotriva tuturor amenintarilor cibernetice, inclusiv impotriva celor mai periculoase arme cibernetice ale momentului.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos