Acasă ACTUALITATE Ungaria începe sa exporte gaze naturale. Romania, producator cu traditie, sta la...

Ungaria începe sa exporte gaze naturale. Romania, producator cu traditie, sta la mana rusilor care maresc preturile cum au ei chef

232

Ungaria își consolidează poziția de hub gazier regional, marți, în premieră fiind exportate gaze în Ucraina, țară din care, tradițional, maghiarii importau gazele rusești contractate.

Tot marți, la Moscova, premierul Viktor Orban i-a solicitat președintelui rus Vladimir Putin majorarea livrărilor de gaze rusești către Budapesta. În prezent, Ungaria importă gaze rusești prin TurkStream, pe traseul Bulgaria-Serbia, după ce tot anul trecut a folosit România drept țară de tranzit. „Marți, pentru prima dată în istorie, a început importul fizic de gaze din Ungaria în Ucraina. Anterior, sistemul de transport putea funcționa doar în direcția opusă, din Ucraina spre Ungaria”, a anunțat CEO-ul operatorului de transport ucrainean, Sergi Makogon, citat de Profit.ro.

Ucraina poate importa în prezent gaze (chiar dacă majoritatea tot rusești ca proveniență) pe două rute: Slovacia și Ungaria. În plus, pe ruta ungară, ucrainenii vor putea importa și gaz natural lichefiat din terminalul croat de pe insula Krk. Pentru februarie 2022, traderii au rezervat în punctele de interconectare ucrainene o capacitate de import de peste 195 de milioane metri cubi (74,5 GWh/zi), din care 124,8 milioane metri cubi (4,46 milioane de metri cubi sau 47,7 GWh pe zi) din Ungaria.

Comparativ, rezervările de capacitate de import ale României pentru luna februarie se ridică la 145,8 GWh/zi, mai mari decât cele de 142,6 GWh/zi efectuate pentru luna februarie, însă mult mai reduse decât cele de 175 GWh/zi din ultima lună a anului trecut. Potrivit rezultatelor ultimilor licitații de rezervare de capacitate, România va importa probabil în continuare la capacitate maximă gaz din Ungaria (77 GWh/zi rezervați).

În timp ce rezervările prin punctul de interconectare de la Negru Vodă cu Bulgaria au scăzut de la 105 GWh/zi în decembrie 2021 la 10,5 Gwh/zi, cele din punctul Isaccea (pe granița cu Ucraina), care erau inexistente în decembrie 2021, au crescut de la 48 GWh/zi în ianuarie la 56,8 GWh/zi în februarie. Acordul pe 15 ani, care aduce Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an pe rute care evită Ucraina, a intrat în vigoare în octombrie, cu o opțiune de modificare a cantităților achiziționate după 10 ani.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos