30.3 C
București
luni, aprilie 15, 2024
AcasăEconomieUniunea Europeana OBLIGA Romania sa construiasca PRIMA AUTOSTRADA maritima din tara! Va...

Uniunea Europeana OBLIGA Romania sa construiasca PRIMA AUTOSTRADA maritima din tara! Va merge la Constanta!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Uniunea Europeana vrea o noua autostrada pana la Constanta de data aceasta, una pe apa. Autostrada maritima este un concept nou pentru Romania, dar functioneaza cu succes in alte state europene. Oficialul Comisiei Europene, aflat in vizita in tara noastra, ne avertizeaza insa ca „Marea Neagra si Portul Constanta nu exista deloc pe harta transporturilor la sectiunea autostrazilor maritime si zona seamana mai degraba cu o gaura neagra”.

Gazul lichefiat este folosit de sute de nave din Europa, pentru ca este mai ieftin si emisiile sunt cu aproape 30 % mai mici decat in cazul vapoarelor care utilizeaza combustibil clasic. Din acest motiv, tari precum Olanda, Franta, Turcia sau Grecia au construit terminale de gaz in port. Si cum Romania inca nu are asa ceva, multe nave ne ocolesc.”‘Motorways of the Sea, Comisia Europeana: „Suntem interesati in a vedea cum putem face legatura intre port, cale ferata si Dunare, in special. Vrem sa le interconectam astfel incat sa facem transportul posibil intre ele.”, spune Brian Simpson, reprezentantul Comisiei Europene.

Administratia Portului Constanta a demarat un proiect pentru un terminal de gaz natural lichefiat, care va fi amplasat pe mal. In acest fel, vor putea alimenta si tir-urile sau autobuzele. Costurile ar putea depasi 60 de milioane de euro, bani pe care spera sa ii obtina de la Uniunea Europeana. De opt ani, ultimele nave ale flotei de stat, feriboturile Eforie si Mangalia, care apartin CFR Marfa, zac la mal. Pot incarca la bord 40 de tiruri sau 40 de vagoane. Dupa 1989, au navigat pe trei linii, doua cu Turcia si una cu Georgia. Rute considerate nerentabile, asa ca au fost trase pe dreapta. Acum se ia in calcul modernizarea lor, pentru ca s-ar putea face astfel legatura intre Georgia si Romania. Proiectele propuse de Comisia Europeana pot reprezenta inceputul unei autostrazi maritime – gandita ca o alternativa pentru transportul terestru – care ar dezvolta noi rute intre Europa si Asia si ar facilita accesul la pietele comerciale, conform ProTV.

Ultimele stiri