7.1 C
București
sâmbătă, ianuarie 18, 2025
AcasăStirea zileiBuzauUriasii ADORMITI ai Romaniei isi schimba forma! Nu s-a mai intamplat asta...

Uriasii ADORMITI ai Romaniei isi schimba forma! Nu s-a mai intamplat asta de 1200 de ani!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Nebunia politicienilor

„Să faci același lucru în mod repetat și să...

Posibile scenarii rezultate în urma atacului iranian asupra Israelului

Este necesar să știm psihologia populațiilor din Orientul Mijlociu,...

Autoritatile au capturat tigari de contrabanda de 40 de milioane de lei

In prima jumatate a anului 2024, autoritatile romane au...

Unul dintre cele mai bizare mistere din România a luat naștere la Bozioru, o localitate aflată la circa 50 de kilometri de Buzău. Aici localnicii povestesc despre „pietrele vii”, pietre cu o formă extrem de diversa și care își schimba dimensiunea o data la 1200 de ani.

Acești bolovani ciudați, denumiți trovanți, sunt explicați de specialiști fiind formațiuni de tipul concrețiunilor grezoase, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, datorită apelor calcaroase. Tendința lor este de creștere spontană – din centru către periferie – cu o rată de depunere care poate atinge 4-5 cm în 1200 ani.

În jurul acestora s-au format însă mai multe legende. Înca din cele mai vechi timpuri se spune ca aceste pietre aveau puteri magice. Forma lor bizara i-a facut pe multi sa creada ca sunt oua de dinozaur sau chiar OZN-uri esuate, scrie bzi.ro

15435672_1722024538113120_1613301733_n

Batranii locului spun ca acesti trovanti nu sunt altceva decat uriasi ce au adormit timp de sute de ani. Unele pietre cu forma sferica sau ovala au ramas suspendate in varf de deal, motiv pentru care au primit numele de „Babele de la Ulmet”.

Vezi video aici:

„Cerul straniu” din Bozioru, fenomen unic în lume.

Aceste formațiuni nu sunt singurele „ciudățenii” ale locului. În Bozioru se întâlnește un fenomen unic în lume, „Cerul straniu”. Claritatea culorilor cerului din Munţii Buzăului contrariază oamenii de ştiinţă.

În cartea sa “Enigme ale trecutului îndepărtat în Munţii Buzăului”, Diana Gavrilă, ghid local din Colţi – Bozioru, vorbeşte despre cerul deosebit, din această zonă, ca despre „ceaţa albastră”, termen folosit şi de alţi pasionaţi ai fenomenului. Diana Gavrilă susţine că mai mulţi fotografi au stabilit că azuriul boltei cereşti ajunge la o temperatură de 23.000 de grade Kelvin, în timp ce albastrul cerului abia depăşeşte valoarea de 16.000 de grade Kelvin deasupra marilor oraşe, scrie adevarul.ro

15403088_1722023671446540_1662277404_n

    

Diferenţa este uriaşă şi atrage foarte multe semne de întrebare, deopotrivă pentru oamenii de ştiinţă, dar poate mai mult pentru cei ai locului care cred că zona este sacră şi de aceea vortexurile şi spiralele care se formează aici pe albastrul cerului creează o poartă între lumea reală şi cea de dincolo de cer, crede Diana Gavrilă. Aceasta găseşte o legătură între fenomenul ceţii albastre şi legendele locului.

 

Ultimele stiri