7.4 C
București
sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăACTUALITATEUrmează un Polexit... Tensiuni majore între Polonia și Bruxelles, dar și la...

Urmează un Polexit… Tensiuni majore între Polonia și Bruxelles, dar și la granița Poloniei cu Belarus

in:

Stiri pe acelasi subiect

Polonia avertizeaza: Rusia ar putea ataca NATO in mai putin de 36 de luni!

Agentia de Securitate Nationala a Poloniei estimeaza ca Rusia...

Anunt soc din Polonia: Am putea ”să ne alăturăm conflictului” cu Rusia

Anunț-surpriză făcut de un diplomat polonez de rang înalt....

Marele castigator al razboiului: Polonia devine noua superputere militara a Europei, devansand clar Germania!

Când o rachetă rătăcită a aterizat săptămâna trecută într-un...

Analiștii politici discută tot mai des despre posibilitatea unui exit al Poloniei din UE, dupa ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a contestat vehement chiar unul dintre principiile juridice fundamentale ale Uniunii Europene. Acest lucru a dus la o crestere a tensiunilor dintre guvernul său și UE și a alimentat totodată îngrijorările că Polonia se îndreaptă către ușa de ieșire din UE. Este ceea ce a primit denumirea de „Polexit”, după modelul „Brexit”. Tensiunile vin în contextul provocărilor de la granița Poloniei cu Belarus unde imigranții provoacă intrarea în Polonia, iar grănicerii bielorusi au tras focuri de arma în direcția polonezilor.

Franța spune că o astfel de ieșire este acum un „risc de facto”, se arată într-o analiză BBC. Vineri seara, miniștrii de externe francez și german au făcut reproșuri Poloniei, spunând că aderarea la UE se bazează pe „aderarea completă și necondiționată la valorile și regulile comune”, iar acesta nu este „un simplu angajament moral”, ci și „un angajament juridic”.

Comisia Europeană a avertizat, la rândul său, că își va folosi toate prerogativele împotriva Poloniei. „Prioritatea noastră cea mai mare este să ne asigurăm că drepturile cetățenilor polonezi sunt protejate și că aceștia se bucură de beneficiile acordate de apartenența la Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Toate aceste declarații vin după ce Tribunalul Constituțional al Poloniei a decis, joi, că articole-cheie ale principalelor tratate europene sunt incompatibile cu legislația poloneză. Curtea a respins, de fapt, principiul conform căruia legislația UE are întâietate asupra legislației naționale în anumite domenii juridice.

„Practic, această hotărâre introduce aspecte ale unui Polexit juridic, deoarece va agrava problema cooperării judiciare între instanțele poloneze și cele europene, în special în ceea ce privește recunoașterea reciprocă a hotărârilor”, a declarat pentru BBC Patryk Wachowiec, cercetător la Centrul Bingham pentru Statul de Drept. „Cred că polonezii încearcă să-și protejeze schimbările pe care le-au făcut în sistemul judiciar”, a spus expertul.

Comisia Europeană afirmă că „reforma” sistemului judiciar polonez a subminat, de fapt, independența justiției și a deschis posibilitatea unei influențe a politicului.

Tribunalul Constituțional a fost prima țintă a reformei partidului polonez Lege și Justiție (PiS), după preluarea puterii. În prezent, curtea constituțională este dominată de judecători simpatizanți ai partidului, dintre care unul a fost numit ilegal, potrivit Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO).

Donald Tusk, fostul președinte al Consiliului European și în prezent șeful celui mai mare grup de opoziție din Polonia, Coaliția Civică, i-a îndemnat pe polonezi să protesteze la un miting convocat pentru duminică la Varșovia. „Operațiunea planificată de Jaroslaw Kaczynski pentru a scoate Polonia din Europa a început cu toată viteza. Dacă rămânem inactivi, nimic nu-l va opri”, a declarat el într-o înregistrare video postată pe Twitter.

Dacă liderii Poloniei sunt categorici în a spune că nu doresc un „Polexit”, se pune întrebarea de ce doi dintre apropiații lui Kaczynski, Marek Suski și Ryszard Terlecki, alimentează prin discursurile lor sentimentele antieuropene, notează BBC.

Ultimele stiri