7.5 C
București
miercuri, noiembrie 6, 2024
AcasăACTUALITATEAutoUtile: taxa auto. Tot ce trebuie sa afli despre timbrul de mediu

Utile: taxa auto. Tot ce trebuie sa afli despre timbrul de mediu

in:

Stiri pe acelasi subiect

Ministrul mediului, veste buna: „Nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta”

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a afirmat,...

Lovitura grea pentru soferi: Pana la finalul anului vom avea o noua taxa auto!

Grupul de lucru constituit pentru a elabora noua versiune...

Veste foarte buna pentru peste un milion de soferi romani: Isi primesc banii inapoi!

Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de...

Cum recuperezi taxa auto! Ordonanta de restituire a aparut in Monitorul Oficial

Ordonanta de urgenta privind restituirea sumelor reprezentand diversele variante...

taxa autoTaxa auto se transforma intr-un timbru de mediu care va fi aplicat tuturor autovehiculelor de pasageri cu cel mult opt locuri.

Timbrul de mediu va lua in calcul in intregime emisia de CO2 si nu va mai taxa capacitatea cilindrica a masinii.Potrivit propunerii inaintate de ministrul Mediului, Rovana Plumb, la Guvern, plata pentru aceasta taxa va fi efectuata o singura data pe toata durata de functionare a vehiculului, indiferent de cate ori va fi vanduta masina ulterior.

Timbrul de mediu nu se aplica si in cazul vehiculelor de tipul tiruri, autocare sau microbuze, pentru care va fi achitata in continuare actuala taxa auto.

Emisia de dioxid de carbon va fi luata in calcul integral la stabilirea valorii timbrului de mediu, in conditiile in care in prezent aceste emisii au o proportie de doar 30% la stabilirea taxei auto.Timbrul de mediu va fi calculat in continuare si in functie de cota de depreciere a masinii, rezultata din vechimea acesteia.

Prin noul sistem de calcul, cuantumul taxei pentru masinile non-euro, Euro 1 si Euro 2, cu tehnologii mai invechite, va fi totusi mai mic decat cel actual, mergandu-se pe ideea ca acest tip de masini mai are o durata scurta de functionare si, deci, va polua pentru un interval mai mic.

Premierul Victor Ponta a precizat, miercuri, in debutul sedintei de Guvern, ca timbrul de mediu se va plati o singura data, in functie de emisiile de dioxid de carbon ale masinii si a calificat drept “aberant” coeficientul de depreciere aplicat la automobilele vechi.

“Astazi (n.r. miercuri) ministrul Rovana Plumb ne prezinta formula gandita pentru timbrul de mediu si sper ca din prezentare, si mai ales din prezentarea publica, sa inteleaga toata lumea ca taxa se plateste o singura data si se plateste pe criteriul emisiilor de dioxid de carbon, ca acele cazuri erau aberante, in care avea omul o masina de 10-15 ani, care valoreaza 500 de euro, nu mai poate sa plateasca 5.000 de euro taxa (…) era un caz absolut aberant si prin aplicarea acelui coeficient de depreciere la masinile acelea vechi care nu mai valoreaza mare lucru si sunt deja in Romania. Oamenii pot sa le instraineze, mai ales ca ideea este sa-si cumpere alta masina mai noua si mai putin poluanta, fara sa-i punem sa plateasca taxe de cinci ori decat valoreaza intr-adevar masina”, a explicat Ponta.

Forma initiala a taxei auto, suspendata pana la 31 decembrie 2012, a reintrat in vigoare de la 1 ianuarie, aceasta fiind redusa cu 25% pentru autovehiculele cu motor Diesel prevazute din constructie cu filtru de particule. Contribuabilii care, de la 1 iulie 2008, au platit o taxa mai mare decat cea rezultata din aplicarea legii in vigoare pot solicita restituirea sumelor reprezentand diferenta de taxa platita.

Conform legii, care are la baza principiul “poluatorul plateste”, taxa de poluare va fi platita o singura data atat pentru autovehiculele noi, cat si second-hand care sunt inmatriculate pentru prima data in Romania.

 

Ultimele stiri