19.1 C
București
joi, martie 28, 2024
AcasăSocialSanatateMinisterul Sanatatii ar putea obliga medicii sa aleaga intre stat si privat

Ministerul Sanatatii ar putea obliga medicii sa aleaga intre stat si privat

in:

Stiri pe acelasi subiect

Verificări la medicii care eliberează în exces concedii medicale

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că există medici care...

O tara blocata de proteste! Medicii nu vor mai elibera niciun document de la 1 februarie

După protestele transportatorilor, ale fermierilor și amenințările altor categorii...

Ministrul Rafila vrea infiintarea unui DNA al spitalelor

Cresterea numarului de cazuri in care medicii refuza sa...

Mircea Lucescu trebuie operat din nou, dar prefera medicii din Ucraina, care sunt in razboi, decat pe cei din Romania

Tehnicianul formaţiei Dinamo Kiev, Mircea Lucescu, a anunţat, sâmbătă,...

spitalMulti dintre medicii care activeaza in sistemul public de sanatate au si cabinete private sau sunt angajati ai unor furnizori privati de servicii de sanatate. Aceasta situatie poate reprezenta un conflic de interese.

Ministerul Sanatatii ( MS) a prezentat, in sedinta de guvern de miercuri,  o nota in care se arata ca majoritatea cabinetelor private, in care lucreaza aceiasi medici angajati in spitale, au contracte cu casele de asigurari de sanatate, ceea ce le da dreptul de a emite trimiteri pentru tratamente in spital, care sunt decontate de asigurarile publice de sanatate.Reprezentanbtii MS sustin ca se genereaza, astfel, o cerere nu intotdeauna justificata de servicii spitalicesti, mult mai costisitoare pentru sistem.

Dubla calitate de angajat a personalului medical permite si exploatarea inversa a circuitului pacientilor: cei care se prezinta in serviciile publice (inclusiv la serviciile de ambulanta) sunt indrumati, sub diferite motive, sa se adreseze unitatilor private in care acelasi personal medical este angajat.

„Astfel, pe langa aspectul criticabil al racolarii pacientilor din serviciile publice in folosul unitatilor private, apar situatii in care un serviciu deja decontat de casa de asigurari pentru unitatea publica este platit inca o data de catre pacient, la cabinetul privat, sau chiar este decontat a doua oara catre asigurarile de sanatate daca furnizorul respectiv are contract cu casa de asigurari. In acelasi timp, astfel de situatii trebuie analizate si din perspectiva unui potential conflict de interese intre calitatea simultana de angajat in sistemul privat si in cel public a unui cadru medical, in special daca acesta are si o functie de conducere. Sunt cunoscute in acest sens, de exemplu, situatii in care echipamentele unor sectii de imagistica medicala (aparate de radiologie, tomografie, RMN) sunt defecte si raman nereparate, in timp ce unitatea privata de imagistica la care lucreaza in paralel seful sectiei publice functioneaza din plin, deservind si pacientii care sunt redirectionati din sectia publica”, precizeaza documentul MS.

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, a declarat acum cateva zile ca in noul contract-cadru, care va intra in vigoare de la 1 martie, se va stipula ca banii publici vor sustine numai spitalele publice din Romania, fiind sistata finantarea din fondurile Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) pentru unitatile spitalicesti private.

Nicolaescu a spus ca cine isi dezvolta o afacere privata „nu si-o face pe banul public”, iar managerii de spitale private trebuie sa isi gandeasca investitia bazandu-se pe fortele proprii, nu pe „ce fura de la stat sau din ceea ce incearca sa obtina prin trafic de influenta”.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) aloca spitalelor, anual, aproximativ 1,6 miliarde de euro, din care 45 de milioane de euro merg la spitalele private. Potrivit MS, banii care nu vor mai fi dati spitalelor private vor fi repartizati pentru programele de terapie intensiva, infarct miocardic, accident vascular cerebral ischemic si trauma.

 

Ultimele stiri