Acasă Stirea zilei Va iesi Carrefour din Romania?

Va iesi Carrefour din Romania?

37

Gigantul francez este pe cale sa anunte masuri radicale. Printre ele: concedieri, majorari de capital sau iesirea de pe anumite piete. Noul boss al Carrefour, George Plassat, nu prea are de ales, noteaza presa franceza. Este condamnat sa ia masuri radicale daca vrea sa redreseze un grup care nu mai are de mult o orientare strategica clara.

In primul rand, vor fi anuntate, cel mai probabil, concedieri: 500-600 de angajati din Franta vor fi disponibilizati. Asta pare a fi cel mai simplu, adevarata provocare pentru Plassat fiind cum va reusi sa redinamizeze reteaua de magazine, dat fiind ca hypermarketurile grupului se confrunta, de cativa ani, cu o erodare constanta a vanzarilor, iar marjele de profit sunt din ce in ce mai mici. Potrivit estimarilor, Plassat ar avea nevoie de trei miliarde de euro pentru a finanta programul sau de redresare a retelei europene de hypermarketuri.

O solutie avuta in vedere: o majorare de capital clasica cu un discount important, dar va fi greu pentru grup sa ia bani de pe bursa, dat fiind ca actionarilor nu le va conveni diluarea automata a portofoliului. Din acest motiv, conducatorii grupului ar putea opta pentru o emisiune de obligatiuni convertibile in actiuni. Oricum, nici pe Bursa nu o duce prea bine Carrefour: valoarea actiunii a scazut cu 50% in trei ani.

O alta optiune avuta in vedere pentru atragerea de cash: vanzarea de active care nu mai sunt considerate stratregice, in acest sens presa franceza evocand iesirea de pe piete ca Turcia, Indonezia sau Polonia. Pe de alta parte, grupul trebuie sa ia masuri si in cazul Spaniei sau Italiei, date fiind dificultatile economice.

Potrivit estimarilor specialistilor in retail, masurile lui Plassat ar putea viza si piata romaneasca, existand chiar voci care iau in calcul chiar o retragere a Carrefour din Romania.

Motivele unei eventuale plecari

Primele zvonuri potrivit carora Carrefour ar putea renunta la operatiunile din Romania au aparut in aprilie anul acesta. ING a pus pe hartie, intr-un raport de analiza pentru investitori, noua state din care gigantul francez s-ar putea retrage printr-o vanzare de active iar Romania era printre ele.

Vestile au continuat sa fie defavorabile retailerului francez, iar in iulie Planet Retail a acordat Carrefour putine sanse in lupta cu principalii sai rivali: Tesco si Schwarz. Acestia au devenit tot mai puternici in Vestul Europei, unde Carrefour continua sa piarda teren. Conform estimarilor Planet Retail, vanzarile totale ale Carrefour (vanzarile cu TVA generate de toate magazinele detinute total sau partial de companie, inclusiv veniturile generate de magazinele in franciza n.red ) vor ajunge in 2016 la numai 68,6 miliarde de euro, de la 69 de miliarde de euro in momentul de fata.

In schimb, Tesco, care si-a schimbat gandirea de business mult mai repede reusind in parte sa contracareze declinul general al pietei de retail, va ajunge in 2016 la vanzari totale de 75,4 miliarde de euro. De asemenea, Carrefour ar putea avea incasari sub cele ale Schwarz, care, conform estimarilor, va ajunge in 2016 la vanzari totale de 71,4 miliarde de euro.

Cat despre posibilele solutii pe care Plassat le-ar putea lua pentru a redresa situatia financiara a grupului, Planet Retail reaminteste de exituri, dar puncteaza ca in Romania grupul de retail inca mai face profit. „In Romania, Carrefour a introdus toate tipuri de magazine din portofoliu: hypermarketuri,supermarketuri si magazine de proximitate. In ciuda unui context macroeconomic defavorabil si a scaderii veniturilor populatiei ca urmare a majorarii TVA si a reducerilor de salarii, retailerul genereaza profit. In schimb, in Polonia unde magazinele de mici dimensiuni joaca cel mai important rol, Carrefour genereaza aproximativ 75% din venituri din hypermarketuri. In consecinta, marjele sunt in pericol”, sustin analistii de la PlanetRetail. Acestia au specificat ca ar putea prelua retailerul Carrefour Romania companii precum Tesco, Auchan si Wal-Mart.

Indiferent ce spun analistii despre afacerile Carrefour din Romania, rezultatele financiare pe primul trimestru al anului sunt pozitive, cresterea fiind generata mai ales de noile deschideri. Compania a raportat pe piata locala vanzari de 277 de milioane de euro, cu 3,6% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. Eliminand impactul variatiei cursului de schimb valutar, vanzarile retailerului francez au avut un avans de 6,8% in perioada analizata.

La momentul respectiv, compania opera in tara noastra 52 de supermarketuri, 5 francize si 25 de hypermarketuri. Intre timp, francezii au continuat sa investeasca pe plan local astfel ca la sfarsitul lunii iulie, Carrefour avea 57 de supermarketuri, 8 francize si 25 dehypermarketuri.

La nivel mondial, vanzarile Carrefour au urcat in primul trimestru cu 1,5%, la 22,49 miliarde euro. In conditii comparabile insa (eliminand efectele de calendar, variatia pretului carburantilor si a cursului de schimb valutar) vanzarile Carrefour au coborat cu 0,1%, in principal din cauza performantelor dezamagitoare ale hipermarketurilor din Franta si impactului masurilor de austeritate implementate in statele din sudul zonei euro, unde consumatorii consumat mai putin. In 2011, vanzarile Carrefour in Romania au crescut cu 4,8%, la 1,184 miliarde euro, datorita extinderii retelei de magazine.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos