19.9 C
București
sâmbătă, aprilie 13, 2024
AcasăEconomieVestea pe care bugetarii din Romania o asteptau de ani de zile!...

Vestea pe care bugetarii din Romania o asteptau de ani de zile! Se intampla pe 1 decembrie!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Majorările salariale fiind interzise în an electoral, Legea salarizării bugetarilor ar putea fi aplicată de la 1 decembrie 2015, nu din 2016. Sporuri eliminate de Guvernul Boc ar putea fi reintroduse. Toți bugetarii ar urma să primească o mărire de 25% la salariu, începând cu 1 decembrie 2015, spun surse guvernamentale.

Motivele pentru care Ponta vrea mărirea salariilor țin de calculul electoral. Conform legii, înainte de alegeri, salariile nu pot fi majorate cu 6 luni înainte. Ori, cum primele alegeri sunt la vară, alegeri locale, Guvernul nu ar putea majora salariile în 2016. Singura variantă rămasă e majorarea acestora în următoarele două luni.

Primăriile și consiliile județene vor putea crește salariile cu 12% anul acesta, chiar dacă nu se încadrează în buget. Cu aceste promisiuni ferme, făcute de ministrul Muncii, au ieșit de la negocierile de vineri sindicaliștii din administrație.

„Am primit promisiuni ferme de la ministrul Muncii, Rovana Plumb, că Legea salarizării va intra în vigoare mai devreme, de la 1 decembrie, pentru că legea responsabilității fiscale interzice majorări în an electoral, și că va fi anulat, pentru 2015, plafonul impus de Finanțe care permitea creșterea cu 12% a salariilor în administrația puplică locală doar acolo unde se puteau încadra în buget”, a declarat, pentru Profit.ro, președintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici (SNFP), Sebastian Oprescu, după negocierile purtate cu reprezentanții Ministerului Muncii.

Spor de control la instituții de control


Citeste si:

Lege NOUA! Guvernul le da fortat BUGETARILOR o pauza de lucru, intre orele 13:00 – 14:00!

VESTEA ANULUI PENTRU BUGETARI: Salariile cresc cu pana la 70 de procente!


Potrivit afirmațiilor sale, s-a discutat și reintroducerea unor sporuri pentru anumite categorii de angajați în administrație, zilele acestea urmând să fie anunțată forma finală acceptată de guvern. „Guvernul Boc a anulat toate sporurile, unele pe bună dreptate, fiind exagerate, dar și unele foarte importante, care trebuie reintroduse. Discutăm ca unele sporuri, cum ar fi cel de doctorat, să fie introduse în salariul de bază. Sunt încă în dezbatere alte sporuri, cum sunt cele pentru condiții deosebite, pentru timp de noapte, sau sporul de control, cuvenit angajaților cu atribuții de control de la inspecția muncii, celor care activează contra evaziunii fiscale sau la protecția consumatorului, un spor de muncă nenormată care ar urma să se acorde prin Hotărâre de Guvern”, ne-a declarat Oprescu, citat de profit.ro.

Profesorii, rugați să mai aștepte de dragul celorlalți bugetari

Aplicarea mai devreme cu o lună a majorărilor prevăzute pentru toți bugetarii în noua lege a salarizării, aflate încă, în stadiul de proiect, se lovește, însă, de un impediment, spune Oprescu. După ce premierul Ponta a anunțat majorarea salariilor din tot sistemul sanitar cu 25%, de la 1 octombrie, sindicatele din învățământ cer creșteri similare și pentru domeniul lor.

„Contează mult abordarea pe care o vor avea cei din învățământ, unde sunt cei mai mulți angajați. Dacă ei vor majorări începând din noiembrie, aceasta ar face imposibilă creșterea salariilor pentru noi toți, din 1 decembrie. Important este să fim solidari”, spune liderul sindical al funcționarilor publici.

Potrivit afirmațiilor sale, la negocierile purtate cu Ministerul Muncii, s-a stabilit că aplicarea de la 1 decembrie 2015 a Legii salarizării va egaliza salariile pe funcții similare din cadrul instituției, iar calculul grilei va pleca de la un salariu minim de 1.300 lei. Fondul de premiere va crește de la 2 la 5 la sută, fiind acceptată și creșterea de 20 la sută a salariilor din grila veche de salarizare.

În sistemul bugetar lucrează circa 1,2 milioane de persoane, aducă mai mult de un sfert din numărul total de angajați din economie. Cheltuielile cu salariile bugetarilor înseamnă o cincime din bugetul consolidat și circa 7,5% din PIB.

Ultimele stiri