Viata este o ciudata comedie care amesteca impreuna si dureri si bucurii, punand lacrimi langa zambet, punand zambet langa plans – Alexandru Macedonski

115

Alexandru A. Macedonski (n. 14 martie 1854, Bucuresti, d. 24 noiembrie 1920, Bucuresti) a fost un poet, prozator,dramaturg si publicist roman. Supranumit poetul rondelurilor, inspirandu-se din literatura franceza, este primul reprezentant alsimbolismului in literatura romana. Initiatorul cenaclului si revistei literare Literatorul, a sustinut modernizarea poeziei romanesti, fiind intr-o continua polemica cu junimistii. Aceste polemici i-au afectat serios cariera literara si viata si au ramas notabile polemicile sale cu Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu si Ion Luca Caragiale.

Pe de alta parte, Alexandru Macedonski a incurajat, la inceputurile activitatii lor scriitoricesti, numerosi tineri talentati, printre care George Bacovia si Tudor Vianu, pe care i-a publicat in revista sa Literatorul, iar in revista Liga ortodoxa debuteaza, printre altii, Tudor Arghezi si Gala Galaction.