Amiralul (r) Vergil Chitac, candidatul PNL la primaria Constanta, a acordat un interviu publicatiei HotNews.ro in care a vorbit despre mafia care domina Constanta de 15 ani, despre situatia precara din sistemul sanitar constantean, siguranta cetateanului si votul intr-un singur tur de scrutin.
Despre siguranta cetatenilor din Constanta
Gradul de siguranta al cetatenilor este un indice al calitatii vietii. Noi avem probleme din punctul asta de vedere.
In Constanta, somajul structural in randul tinerilor este ridicat. Ei sunt cei mai expusi la astfel de situatii. Sunt destui consumatori de droguri si de bauturi alcoolice, conform statisticilor.
Exista o zona in Constanta potential critica. Daca aici adaugam si faptul ca institutiile statului nu isi fac treaba, potentialul infractional devine o realitate.
Exista o emotie in Constanta legata de cartierul Henri Coanda, un cartier special, care a fost populat cu persoane ce au o conditie mai putin decat modesta. Multi locatari din proximitatea acestui cartier reclama ca acolo sunt infractori si ca sunt speriati de ei. Nu spun ca sunt toti infractori acolo, dar exista un grad mai mare de infractionalitate. Nu este grav ca li s-a dat un acoperis deasupra capului, ci ca simultan nu au existat programe de integrare sociala activa (gasirea unui loc de munca, educarea copiilor).
Este limpede ca poate lucrul acela nu se intampla daca exista un sistem de monitorizare, camere video, cu senzori. (n.r. Cazul femeii din Constanta care a fost ucisa intr-o zona centrala a orasului, injunghiata de un barbat).
Politia locala trebuie sa aiba masuri de descurajare a infractorilor prin prezenta lor fizica in permanenta pe strazi.
Despre sistemul sanitar din Constanta
Eu cred ca sanatatea este serviciul cel mai important pe care o comunitate trebuie sa il ofere cetatenilor. Cultura, sanatatea si educatia sunt foarte importante.
Pentru functionarea spitalului judetean s-au externalizat serviciile de functionare catre privat. Evident, asa s-a ajuns la preturi foarte mari. Este ceea ce numesc eu stat mafiot: statul care vinde ieftin si cumpara scump.
Noi trebuie sa gasim o solutie ca sa construim un Spital Municipal Clinic si sa lucram in colaborare cu Facultatea de Medicina a Universitatii Ovidius. Asa putem primi bani si de la Ministerul Educatiei.
Solutia mea este ca Spitalul CFR din Constanta si cele doua policlinici, care oricum sunt subfinantate, sa fie preluate si impreuna cu actualul Spital Municipal sa alcatuim un Spital Clinic. 10 milioane de euro ar fi o suma mai mult decat suficienta pentru acest proiect.
Este foarte importanta si zona preventiei in sanatate. Preventia adevarata se face la medicul de familie. Nu trebuie ignorata nici importanta educatiei: educatia alimentara, educatia sexuala.
Despre alegerile intr-un singur tur de scrutin
Din pacate, alegerile sunt intr-un singur tur de scrutin, astfel avand sansa in special cei care au in spate un partid mare sau primarii care sunt deja in functie. Sociologii au demonstrat ca rata de schimbare a primarilor la votul intr-un singur tur este de 10%, in timp la votul in doua tururi este de 50%.
Nu exista oare o ipocrizie in mediul politic cand se vorbeste de schimbare, de reforma? Este o mare ipocrizie.
Acum se desfasoara o campanie electorala destul de stearsa a celor care sunt favoriti tocmai pentru ca stand in spatele partidului politic mare si beneficiiand de acel capital si de notorietate, ei nu au niciun interes sa iasa in dezbateri, sa discute, tocmai ca sa nu faca greseli.
Contracandidatul meu de la PSD pana acum doua zile nu a avut un program electoral. Eu am avut un program care a fost public cu 10 zile inainte de campania electorala. Nu am vazut la ceilalti contracandidati programele. Si atunci, ce discutam? Facem o dezbatere sa discutam ceea ce am propus eu pentru economie, pentru urbanism, cultura, educatie iar celalalt sa vina cu improvizatii?
Din tot ceea ce au promis politicienii in campaniile trecute nu s-a realizat nici 10%. Eu am avut o abordare a campaniei absolut pozitiva, onesta si aplicata.
Am primit din partea unor candidati neimportanti un potop de injuraturi, carora nu le-am dat importanta. Tot ceea ce pot sa le spun e ca nu m-au intimidat deloc si ca ei sunt prea mici pentru ceea ce si-au propus sa faca.