30 C
București
joi, iunie 13, 2024
AcasăACTUALITATECulturaVIDEO - Descoperire ULUITOARE: Grecii antici aveau un calculator astronomic care putea...

VIDEO – Descoperire ULUITOARE: Grecii antici aveau un calculator astronomic care putea PREZICE VIITORUL!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Un calculator astronomic vechi de 2.000 de ani folosit în Grecia Antică pentru trasarea mișcării Soarelui, a Lunii și a planetelor poate să fi avut și un alt scop – acela de a prezice viitorul, susțin cercetătorii.

Cunoscut drept primul computer din lume, Antikythera Mechanism este un sistem de mecanisme de bronz complexe datând din jurul anului 60 î.Hr., folosit de vechii greci pentru a urmări eclipsele solare și lunare. El a fost recuperat dintr-un naufragiu descoperit în largul insulei grecești Antikythera în 1901, relatează agenția Reuters, citata de Agerpres.

În timp ce până acum cercetătorii s-au concentrat pe mecanismele sale interne, un studiu realizat în decurs de decenii încearcă acum să decodifice inscripții de mai mică însemnătate aflate pe fragmentele de pe suprafața sa exterioară.

„Se confirmă faptul că mecanismul afișa planete și arăta poziția Soarelui și a Lunii pe cer”, a declarat Mike Edmunds, profesor de astrofizică de la Universitatea din Cardiff, Țara Galilor, care face parte din echipa de cercetare. Dar, dincolo de oglindirea cerului, inginerii lui antici pot să fi cedat unui impuls mai puțin științific, și anume curiozitatea permanentă a omului în legătură cu ce ne rezervă viitorul.

Edmunds, care a lucrat la proiect timp de aproximativ 12 ani, a declarat că decodarea inscripțiilor a oferit informații de mare valoare, referitoare la culoarea unei viitoare eclipse.”Nu suntem destul de siguri cum să interpretăm acest lucru, pentru a fi corecți, dar ar putea sugera că diferitele culori ale unei eclipse erau un soi de presimțire sau semnal. Anumite culori puteau fi mai bune decât altele în privința a ce urma să se întâmple”, a declarat el.

„În cazul în care este așa, și noi interpretăm acest lucru în mod corect, este prima dată când avem în acest mecanism o mențiune reală de astrologie mai degrabă decât de astronomie”, a adăugat cercetătorul. Cu toate acestea, a ținut el să sublinieze, obiectivul principal al mecanismului a fost astronomic, și nu astrologic.

Ultimele stiri