Acasă Videoclipul zilei VIDEO – Moment ISTORIC filmat! Primul interviu cu Henri Coanda dupa zborul...

VIDEO – Moment ISTORIC filmat! Primul interviu cu Henri Coanda dupa zborul cu avionul cu reactie construit de el!

25

Fiecare tezaur național ascunde comori uriașe în arhivă. Iar una dintre cele mai mari arhive ale Televiziunii Române este „Arhiva TVR„ din Jihava. Aceasta ascunde sute de mii de role de film și casete video despre istoria necunoscută a României.

Cu toate că condițiile bune de păstrare a unei arhive video au făcut ca acestea să se păstreze până în prezent, pelicula, și mai ales cea color, nu poate rezista foarte mult. Pentru a păstra acest tezaur istoric, digitalizarea este o necesitate.14593147_316701228697421_1864595442_n

Datorită ei este posibil să descoperiți imagini surprinzătoare, exemplu fiind un interviu extrem de rar cu savantul Henri Coandă.

Una dintre cele mai mari arhive ale Televiziunii Române se află la Jilava. Într-o clădire de 3 etaje sunt depozitate peste 100 de mii de role de film şi peste 30 de mii de casete video, informeză stiri.tvr.ro.

La 60 de ani de la prima emisie a TVR, vă propunem să vedem împreună pagini de istorie neştiute sau, pur şi simplu, uitate. Vom înţelege mai bine prezentul şi vom putea intui mai uşor viitorul.

Deşi Televiziunea Publică a fost creată şi pentru a folosi ca mijloc de propagandă pentru Partidul Comunist, cei care au trăit acele vremuri îşi amintesc, desigur, că producţiile TVR, până la începutul anilor ‘80, au conţinut foarte mult divertisment şi informaţie culturală.

14585315_316701308697413_32282212_n    

Documentariştii şi personalul Arhivei TVR sunt precum arheologii într-un sit extrem de bogat… în informaţii. V-ar trebui peste 41 de ani ca să vizionaţi toată arhiva.

Condiţiile bune de păstare pot doar să prelungească speranţa de viaţă a unei arhive video. Pelicula, şi mai ales cea color, nu poate rezista prea mult. Digitalizarea înseamnă salvarea unui tezaur în imagini, dar este un proces anevoios şi costisitor.

Trecerea pe un suport digital a făcut posibilă salvarea unui interviu extrem de rar cu savantul Henri Coandă. El povesteşte pentru emisiunea Prim-Plan din 1968, rubrică produsă şi astăzi de Ştirile TVR, cum primul zbor cu avionul cu reacţie construit chiar de el a sădit o idee care l-a frământat pe savant timp de 20 de ani: efectul Coandă. Şi asta chiar dacă renumita teorie s-a născut dintr-o catastrofă: Henri Coandă s-a prăbuşit atunci cu avionul.

Arhiva TVR conţine numeroase alte materiale de patrimoniu cultural. Foarte multe nu au fost văzute vreodată şi sunt mari şanse să rămână aşa.

Fiecare tezaur naţional are şi o perlă a coroanei. În cazul uriaşei comori vizuale din Arhiva TVR, poate cea mai importantă este Mapa Specială. Sunt filmări nedifuzate, din activitatea oficială şi privată a conducerii României. De la Gheorghe Gheorghiu-Dej, la Nicolae Ceauşescu. Dar şi cu lideri comunişti din anturajul lor. Au fost filmări care trebuiau să servească propagandei, dar cele mai multe dintre ele au rămas ascunse în Mapa Specială.

Vezi aici Video:

Acum, în premieră, puteţi vedea imagini din viaţa secretă a dictatorilor. Imagini surprinzătoare, mai ales pentru noile generaţii. Zeci de ani aceste pelicule au fost considerate pierdute. Acum, TVR a început transferul lor în format digital iar cei care au văzut imaginile cu avut surprize foarte mari.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos