19.8 C
București
sâmbătă, septembrie 14, 2024
AcasăSocialVIDEO-Pentru prima oara in istorie, un lac de peste 850 de hectare...

VIDEO-Pentru prima oara in istorie, un lac de peste 850 de hectare a secat complet

in:

Stiri pe acelasi subiect

Un lac din județul Constanța, cu o suprafață de 851 de hectare, a secat în totalitate pentru prima dată de când acesta există, conform informațiilor furnizate de Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral pentru G4Media.

Lacul Nuntași este situat în satul cu același nume, care aparține de comuna Istria, situată la aproximativ 55 de kilometri de reședința de județ.

Lacul face parte dintr-o zonă protejată și se află în administrarea Rezervației Biosfera Delta Dunării.

În cadrul discuțiilor din 11 septembrie, dintre reprezentanții Ministerului Agriculturii și cei ai Ministerului de Interne, Constanța a fost declarat județ calamitat din cauza secetei severe din această vară.

Luciul de apă a dispărut în mai puțin de două luni, iar acest lucru a fost anunțat oficial de directorul Administraţiei Bazinale de Apă Dobrogea-Litoral, Bogdan Bola, care a catalogat evenimentul drept ”fenomen extrem”. Bola a declarat pentru G4Media că secarea completă ar fi putut fi prevenită dacă ABADL ar fi monitorizat îndeaproape soarta lacului:

”Acest fenomen extrem a avut ca factor și diferența de nivel dintre lacul Nuntași și lacul Histria. Mergând pe teren, am observat că au fost dezafectate stavilele pe canalul de legătură dintre cele două lacuri care permiteau reglarea/controlarea nivelului dintre ele (…). Fenomenul de secare s-a mai manifestat parțial în anii trecuți, însă este pentru prima dată când lacul Nuntași a secat complet. Astfel, fauna și flora din zonă au fost afectate în mare parte, însă prin măsurile pe care le-am putea întreprinde ne vor permite să sprijinim refacerea ecosistemului (…). ABADL a început decolmatarea canalelor care asigură secțiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria și până la Nuntași. Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri și întreținerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă…”, a declarat Bogdan Bola pentru G4Media.

Sursa: g4media.ro

Ultimele stiri