Amenda de 1000 de lei, de la 1 ianuarie 2017, daca nu ai caldura contorizata!

Romanii branşaţi la sistemul centralizat de încălzire primesc o veste proasta in miez de iarna: legea s-a modificat în defavoarea consumatorului, în sensul că de la 1 ianuarie 2017 va ninge, cel puţin teoretic, cu sancţiuni din cauza lipsei contorizării acestui serviciu public, anunta libertatea.ro.

Astfel, conform Legii 121/2014, în imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea contoarelor până la 31 decembrie 2016 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie. Totuşi, dacă folosirea contoarelor individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere financiar, legea prevede obligativitatea montării repartitoarelor individuale de costuri „pe toate corpurile de încălzire din fiecare unitate imobiliară în parte”.

Bucureştiul are cea mai mare reţea centrală de termoficare

Cine nu respectă această obligaţie cade sub incidenţa Legii 51/2006  modificată, publicată în Monitorul Oficial şi aplicabilă de la 23 decembrie 2016.

Aceasta spune că apartamentul care este racordat la reţeaua centralizată de energie termică şi nu are contor energetic individual sau nu are repartitor pe fiecare calorifer din casă, ia amendă între 500 şi 1.000 de lei, începând cu 1 ianuarie 2017 – chiar când se merge cu  “sorcova”.

Legea 51 modificată a fost publicată în Monitorul Oficial şi devine aplicabilă de la 23 decembrie 2016. Cel mai rău stau bucureştenii, cu cele mai multe apartamente racordate la RADET. Teoretic, posibilităţile sunt trei: te contorizezi (sau pui repartitoare), plăteşti amenzi sau te debranşezi. Menţionăm că aceste obligaţii sunt valabile încă din 2006, din prima varinată a legii 51, dar până acum toată lumea s-a făcut că nu vede acest normative. Iar acum trebuie să resolve problema la presiunea Uniunii Europene.

Menţionăm că problema consumatorului casnic se rezolvă prin Asociaţia de proprietari, cea care a semnat contractul cu furnizorul de căldură.

Combinaţia sistem centralizat/centrală proprie de căldură nu mai este acceptată

Tot de la 1 ianuarie 2017, Asociaţiile de proprietari vor trebui să se hotărască cum se va încălzi blocul: ori de la reţeaua centralizată, ori prin centrale proprii. Combinaţiile nu vor mai fi acceptate.  Deocamdată nu se ştie cum va fi rezolvată acestă problemă complexă.

De asemenea, autorităţile vor încerca să încurajeze tipul de contorizare pe orizontală a apartamentelor conectate la reţeaua centralizată, adică ţeava principală să urce prin scara blocului şi din ea să fie racordată fiecare locuinţă pe orizontală, prin câte un contor special fiecare. Acest sistem este considerat mult mai economic decât celactual, pe verticală.


loading...

RSS BUCURESTIUL.ro

  • In sfarsit! In martie se deschid doua noi statii de metrou!
    Termenul pentru deschiderea circulaţiei pe Magistrala 4 de metrou secţiunea Parc Bazilescu – Lac Străuleşti se menţine pentru sfârşitul lunii martie 2017, au anuntat reprezentantii Ministerului Transporturilor.  “La Magistrala 4 de metrou, procedura este în plină derulare – cea referitoare la montarea senzorilor şi a tuturor elementelor care ţin de siguranţa călătorilor la metrou. Termenul rămâne […]
  • Razie de proportii, la iesirea din Bucuresti! Politia a luat la puricat toate microbuzele care transporta oameni!
    Zeci de poliţişti au fost mobilizaţi miercuri dimineaţă, pe raza oraşului Popeşti Leordeni si pe DN4 pentru a depista şoferii care transportă ilegal persoane, contra cost. Au fost găsite mai multe nereguli, iar conducătorii auto au fost sancţionaţi cu amenzi de mii de lei. La acţiune au fost verificaţi mai mulţi şoferi care intrasera deja […]
  • Mascatii au rascolit Bucurestiul in dimineata aceasta! Au prins zeci de evazionisti, prejudiciul depasind 12 milioane!
    Percheziții de amploare în această dimineață în Capitală și județele Ilfov și Dâmbovița. Sunt vizate 25 de domicilii, într-un caz de evaziune fiscală și spălare de bani. Prejudiciul estimat depășește 12 milioane de lei. Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi ai Direcţiei Operaţiuni Speciale a Poliţiei Române, sub supravegherea Parchetului […]