Acasă International 30.000 de greci au iesit in strada

30.000 de greci au iesit in strada

42

Peste 30.000 de greci, potrivit politiei, au iesit pe strazi, miercuri, la Atena si Salonic, in cadrul unei greve generale de 24 de ore, pentru a protesta fata de un nou plan de austeritate negociat cu UE si FMI de Guvernul grec, care se confrunta cu primul sau test social. Ciocniri au avut loc la Atena, intre cateva zeci de tineri cu cagule si fortele de ordine in momentul sosirii in piata centrala Syntagma. Manifestanti violenti, operand in grupuri mici, au aruncat cu cocteiluri Molotov inspre politisti, care au ripostat cu grenade si gaze lacrimogene.

 

La Atena, politia a estimat, la pranz, la peste 15.000 numarul manifestantilor care se indreptau spre Parlament, separati in doua grupuri, in timp ce la Salonic, al doilea oras ca marime din tara, situat in nordul Greciei, politia a numarat aproximativ 18.000 de persoane.

 

Aproximativ 5.000 de politisti au fost mobilizati pentru a garanta siguranta manifestatiilor, care adeseori degenereaza in violente in Grecia. Accesul in Parlament era blocat cu o bariera metalica. „Avem o treime someri, afacerile nu mai merg (…) suntem disperati si ne-am pierdut increderea in UE”, a afirmat Dimitris Mitropoulos, un invatator in varsta de 35 de ani.

 

Planul de austeritate se refera la peste 11,5 miliarde de economii bugetare, in special taieri de salarii din domeniul public, de pensii si ajutoare sociale.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos