Acasă International Parlamentul sarb a majorat TVA de la 18% la 20%

Parlamentul sarb a majorat TVA de la 18% la 20%

33

Parlamentul Serbiei a adoptat marti o rectificare bugetara, insotita de masuri de austeritate, printre care majorarea TVA de la 18 la 20%, incepand cu data de 1 octombrie, transmite AFP. Scopul masurilor este reducerea cu 1 miliard de euro a deficitului bugetar, care aproape s-a dublat fata de prognozele initiale ale bugetului pe anul in curs.

 

Deputatii au aprobat si cresterea cu 10 eurocenti a accizei la tigari si cu 5 eurocenti a celei la anumite produse petroliere, printre care motorina. Bugetul pe 2012 rectificat prevede un deficit de 6,2% din PIB, fata de 7,1% cat este in prezent, o inflatie de 9,1% – aproape dubla fata de proiectia initiala de 5,5% – si o contractie a economiei de 0,5%. La sfarsitul anului, datoria publica ar putea atinge 60% din PIB, a declarat premierul Ivica Dacic.

 

Fondul Monetar International a inghetat in februarie acordarea unui imprumut de rezerva de 1 miliard de euro pentru o perioada de 18 luni, din cauza nerespectarii de catre guvernul sarb a unor conditii, in special mentinerea deficitului bugetar la maximum 4,25% din PIB si a datoriei publice la cel mult 45% din PIB.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos