Factura de criza marca FMI, aruncata din nou in carca romanilor

Nu mai ramane niciun dubiu de ce premierul Victor Ponta a hotarat sa tina la secret, cel putin pana in septembrie, conditiile impuse de oficialii Fondului Monetar International pentru incheierea unui nou acord. In draftul scrisorii de intentie ce va fi trimisa la Washington masurile de relansare economica lipsesc complet, insa apar noi taxe si impozite. Practic, nimic nu va scapa neimpozitat in urmatorii doi ani.

In documentul redactat de Guvern pentru incheierea unui nou acord cu FMI, nu apare nici macar o pagina despre masurile vehiculate de ministrul finantelor, Daniel Chitoiu, pentru relansarea economica. Ne putem lua deci adio de la posibilitatea reducerii contributiilor sociale platite de angajatori sau de la revenirea TVA la 19%, fata de 24% cat este in prezent.

In schimb, apar multe taxe si impozite noi. Biruri pe care le vor suporta romanii care au cat de cat un loc de munca stabil sau cei care au o proprietate in plus.

Potrivit noilor masuri pe care Guvernul s-a angajat sa le implementeze, toti cei care obtin venituri din chirii vor fi obligati ca de la 1 ianuarie 2014 sa plateasca contributii la sanatate si pensii din aceste castiguri. Pentru a reglementa acest aspect, Guvernul va emite in septembrie o ordonanta de urgenta.

Tot de la anul, independent de tipul de contract pe care il au cu angajatorii, salariatii vor plati contributii sociale in cuantum egal. Nu vor mai fi deci diferente in modul de calcul al taxelor datorate statului pentru sanatate si pensii, indiferent ca angajatii sunt platiti pe carte de munca sau pe contracte de drepturi de autor. Acelasi regim va fi aplicat si celor care obtin venituri din activitati independente.

Tot din 2014 vom avea si o noua forma de impozitare a locuintelor. Cladirile vor fi impozitate in functie de modul in care sunt folosite. Adica locuintele date spre inchiriere vor fi taxate mai mult decat cele folosite drept resedinta de domiciliu.

Si ar mai fi ceva. Romanii care vor dori sa-si cumpere o locuinta prin programul Prima Casa, vor putea contracta imprumuturi doar in moneda nationala.

Singura veste buna care rezulta din noile masuri fiscale ii vizeaza pe romanii considerati saraci. Din 2014 va creste venitul minim garantat dar si ajutorul acordat familiilor cu probleme pentru plata facturilor la electricitate. O nimica toata daca luam in calcul seria de biruri suplimentare pe care guvernantii le pregatesc romanilor.