11.2 C
București
sâmbătă, martie 2, 2024
AcasăStirea zileiMaramuresA sunat la 112 sa ANUNTE ca se fura padurea! Apoi a...

A sunat la 112 sa ANUNTE ca se fura padurea! Apoi a primit 1000 de lei AMENDA!

in:

Stiri pe acelasi subiect

Un barbat din judetul Maramures a sunat la 112 sa anunte ca este martor la un furt de lemne din padure. A doua zi s-a trezit cu o amenda de o mie de lei.

Impulsionat de proiectul „Radarul padurii”, prin care cetatenii sunt incurajat sa ofere informatii despre defrisarile ilegale, omul a dat alarma cand a vazut masina respectiva. A doua zi insa, detectivul de ocazie s-a trezit amendat cu o mie de lei pentru ca ar fi sunat in mod nejustificat la politie.

Cand a fost lansat proiectul „Radarul Padurii”, in octombrie anul trecut, autoritatile ii incurajau pe oameni sa faca sesizari, sa sune la 112 si sa ceara verificarea masinilor care transporta lemne, daca acestea le ridica suspiciuni. La fel a procedat si Ciprian. Nu stia insa ca va deveni eroul unei povesti cu final neasteptat.

„Am dat numarul masinii, i-am explicat ca orice cetatean poate sa ceara asta si mi s-a inchis telefonul. Dupa cateva minute am fost sunat de politistul din localitatea care mi-a spus… care-i treaba, mai Cipri, cu transportul respectiv ? Si, daca e legal, vei fi sanctionat.”

Revoltat, Ciprian a postat pe internet procesul verbal prin care este amendat si documentul a devenit imediat viral. Este scris de un agent de politie din localitatea Baiut, judetul Maramures si in el se mentioneaza ca barbatul ar fi sunat nejustificat la 112.

„E un abuz. Noi trebuie sa facem echipa cu politia. Daca n-am avea noi grija de padurile noastre vom ramane fara ele.”

Cei de la regimul silvic ii dau dreptate barbatului.

„Orice cetatean care sesizeaza un transport si i se pare a fi suspect de a fi ilegal poate sa apeleze serviciul 112. La nivel central, Serviciul de Telecomunicatii Speciale e cel care verifica si spune daca e transport ilegal sau legal”, explica Istrate Stetco, sef Inspectoratul de Regim Silvic Cluj-Napoca.

Politistii refuza sa comenteze in vreun fel situatia creata. Revoltat, maramureseanul a depus si o plangere la judecatoria Targu Lapus in care cere anularea amenzii.

Prin programul „Radarul padurii”, Ministerul Apelor si Padurilor, obliga firmele sa-si doteze camioanele, cu telefoane inteligente, si sa foloseasca o aplicatie in sistemul GPS prin intermediul careia sa isi anunte fiecare miscare. Romanii care vad un camion cu busteni, care li se pare suspect, pot suna la 112 pentru a-l anunta. Daca numarul de inmatriculare nu este in sistem, operatorul va avertiza politia.

 Sursa: protv.ro

 

Ultimele stiri