Acasă Economie Accizele, calculate in 2013 la un curs al euro cu 5% mai...

Accizele, calculate in 2013 la un curs al euro cu 5% mai mare

36

Accizele vor fi calculate in 2013 la un curs de 4,5223 lei/euro, anuntat luni de Banca Centrala Europeana (BCE), rata de schimb fiind cu 5,2% mai mare fata de cea utilizata in acest an, de 4,3001 lei/euro. Astfel, chiar din prima zi a anului viitor, tigarile, bauturile alcoolice, cafeaua, carburantii si energia electrica vor fi din start mai scumpe cu cateva procente, din cauza accizelor mai mari.

 

Nivelul accizei in lei este stabilit, potrivit Codului Fiscal, prin transformarea sumelor exprimate in echivalent euro, pe baza cursului de schimb valutar anuntat de Banca Centrala Europeana pentru prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent.

 

Cursul de schimb anuntat la 3 octombrie 2011 a fost cu 0,8% mai mic fata de cel folosit la calculul accizelor pentru anul precedent. Accizele sunt platite in prezent pentru productia de alcool si bauturi alcoolice, tutunul prelucrat, produse energetice si cafea. ~ncasarile din accize la bugetul general consolidat au urcat in primele opt luni cu 9,5%, la 13,65 miliarde lei. Ponderea accizelor in total venituri este de peste 10,9%.

 

La rectificarea bugetara efectuata in luna august, Guvernul a revizuit in scadere estimarile de incasari din accize cu 918,6 milioane lei, 0,2% din PIB, acestea fiind anticipate sa ajunga la 19,04 miliarde lei. Estimarile initiale erau de 19,96 miliarde lei.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos