Acasă Economie Imperiul oligarhului Igor Ziuzyn se prabuseste. Grupul Mechel a adunat datorii de...

Imperiul oligarhului Igor Ziuzyn se prabuseste. Grupul Mechel a adunat datorii de 9,4 miliarde dolari

38

Afacerile rusilor de Mechel se prabusesc de la o luna la alta. Chiar daca analistii se asteptau ca grupul sa incheie trimestrul 2 din acest an cu un profit net de cel putin 18 milioane dolari, rezultatele au fost cu totul altele in realitate.

Intervalul aprilie- iunie 2012 i-a adus actionarului majoritar de la Mechel, oligarhul Igor Ziuzyn, o pierdere totala de 823 milioane dolari. Holdingul a acumulat, pana acum, datorii de 9,4 miliarde euro.

Rusii sunt prezenti si pe piata din Romania, unde detin combinatele Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte, Ductil Steel şi Laminorul Brăila. Kommersant.ru a publicat, saptamana trecuta, un articol in care se vorbea despre posibilitatea ca Mechel sa renunte la toate investitiile din tara noastra, iar in schimbul vanzarii unitatilor de productie de la noi sa obtina cel putin 150 de milioane dolari, bani care sunt necesari pentru redresarea companiei-mama.

De fapt, Igor Ziuzyn isi doreste sa vanda tot ce detine in Europa de Est si sa utilizeze sumele rezultate din aceste tranzactii pentru a salva singura parte a imperiului său care nu îi produce găuri în buget. Este vorba de compania Mechel Mining, profilată pe extragerea de minereuri feroase.

Potrivit publicatiei din Rusia, Mechel Târgovişte a fost cumpărat pentru 4 milioane dolari şi este vândut pentru 46 milioane dolari, Mechel Câmpia Turzii a fost achiziţionat pentru 3 milioane de dolari şi scos la vânzare pentru 33 milioane dolari. Pentru combinatul Ductil Steel Mechel s-a plătit 198 milioane de dolari şi urmeaza sa fie vandut cu doar 39 milioane de dolari, în timp ce Laminorul Brăila a fost achiziţionat cu 12 milioane de dolari şi scos la vanzare cu 32 milioane de dolari.

Anuntul de vânzare al activelor Mechel din România a stârnit deja interesul investitorilor străini, un grup din Italia exprimandu-si intentia de a cumpara toate unitatile din tara noastra. Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat ca tranzactia se va face cu conditia mentinerii profilului de activitate pentru cele cinci combinate care vor fi scoase la vanzare.

Grupul Mechel a rulat anul trecut în România afaceri de 1,08 miliarde euro şi are 6.000 de angajaţi, având o importanţă pentru economia noastra asemănătoare cu cea a combinatului ArcelorMittal Galaţi (fostul Sidex). In cazul in care nu sunt gasiti cumparatori pentru aceste active, tara noastra se va confrunta cu o grava problema de natura sociala.

Nu doar activele Mechel de la noi sunt scoase la vanzare, compania rusa dorindu-si sa scape si de alte unitati de productie pe care le detine in Ucraina, Lituania, Bulgaria, Kazahstan şi Marea Britanie. In schimbul acestora vrea sa stranga un capital de cel putin 859 milioane dolari. Afacerea este una extrem de paguboasa pentru grup, in conditiile in care toate aceste combinate pe care acum vrea sa le vanda au fost achizitionate cu ani in urma in schimbul sumei de 2,04 miliarde dolari. Analiştii economici ruşi spun că un semn cert al impasului financiar in care a ajuns holdingul lui Igor Ziuzyn este preţul scăzut cerut , fapt ce arata ca are nevoie disperată de lichidităţi.

 

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos