Acasă Economie Somajul bantuie siderurgia. Productia Mechel a fost oprita in Romania si Ucraina

Somajul bantuie siderurgia. Productia Mechel a fost oprita in Romania si Ucraina

27

Compania rusa Mechel intrerupe temporar procesul de productie la uzinele siderurgice din Romania si din Ucraina, pe fondul cresterii preturilor materiilor prime si cererii reduse de produse metalurgice finite.

Astfel, din 21 si 22 noiembrie 2012 a fost intrerupt temporar procesul de productie de otel la combinatul Mechel Targoviste, respectiv la Ductil Steel punct de lucru Otelu Rosu. Dupa indeplinirea programului de productie pentru anul 2012, incepand cu 27 noiembrie va fi oprita temporar activitatea de productie a laminoarelor de la Mechel Targoviste, iar din 15 decembrie este planificata oprirea temporara a productiei laminoarelor si a productiei de sarma la Ductil Steel Buzau, Laminorul Braila si Mechel Campia Turzii.

Mechel opreste productia intreprinderilor din Romania in contextul nefavorabil al preturilor pe piata metalurgica europeana, pe fondul cresterii preturilor materiilor prime si cererii reduse de produse metalurgice finite. Decizia de sistare a fost luata pentru reducerea costurilor de productie si armonizarii volumului de productie cu cerintele pietei. La aceasta decizie a contribuit si faptul ca planul de productie pentru 2012 a fost realizat inainte de termen, potrivit companiei.

De asemenea, compania a anuntat si intreruperea temporara a productiei la Uzina Electrometalurgica din Donetsk, care intra in componenta Diviziei Metalurgice a Grupului Mechel.

“Regimul de intrerupere temporara a activitatii de productie a uzinei metalurgice din Donetsk se introduce din cauza cresterii costurilor de productie si a scaderii rentabilitatii acesteia. Acestea se datoreaza cresterii constante a pretului la materia prima principala a uzinei – fier vechi”, este mentionat intr-un comunicat emis de Mechel .

Pe parcursul suspendarii temporare a procesului de productie compania sustine ca va lua masurile necesare pentru mentinerea si intretinerea utilajelor si echipamentelor de productie. Angajatii implicati in aceste activitati vor primi salariile in intregime. Drepturile salariale pentru restul angajatilor vor fi platite, in perioada suspendarii activitatii, in conformitate cu legislatia muncii in vigoare din Romania si din Ucraina, sustine compania.

Totodata, Mechel precizeaza ca suspendarea temporara a productiei nu va afecta volumul de vanzare a produselor metalurgice. “Livrarile aferente tuturor contractelor incheiate se vor realiza in regim normal, din stocurile existente. Compania Mechel monitorizeaza cu atentie conjunctura pietei astfel incat, odata cu normalizarea acesteia, procesul de productie va fi reluat imediat”, conform sursei citate.

Mechel este una dintre cele mai mari companii din Rusia, ale carei afaceri includ patru segmente – minerit, siderurgie, feroaliaje si energie electrica. Mechel asociaza producatori de carbune, concentrat de minereu, nichel, otel, produse laminate, armaturi metalice, energie electrica si termica. Produsele companiei se comercializeaza pe piata interna si piata externa.

In Romania, grupul Mechel este prezent prin 6 intreprinderi metalurgice: Mechel Targoviste, Mechel Reparatii, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Buzau, Ductil Steel Otelu Rosu, Laminorul Braila.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos